Türkiye’deki Payımızı Artırmak İstiyoruz

Nexans Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Vincent; ”Türkiye’de şirket satın almalarla ilgili güzel bir fırsat çıkarsa kesinlikle ilgileniriz”

8 Temmuz 2009

Kablo şirketi Nexans’ın Türkiye ve dünyadaki faaliyetlerini aktarmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Vincent, dünya çapında 7 milyar avroluk ciro yaptıklarını belirterek, Türkiye’de güçlü bir konumda bulunduklarını ve 2001 yılından bu yana satın almalarla büyümeye devam ettiklerini bu amaçla satın almalara 1 milyar avroluk yatırım yaptıklarını ifade etti.

Büyüyen pazarlara odaklandıklarını dile getiren Vincent, ”Türkiye’de şirket satın almalarla ilgili güzel bir fırsat çıkarsa kesinlikle ilgileniriz. Türkiye’deki payımızı artırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Yenilenebilir enerjiye de yatırım yaptıklarını dile getirerek, cirolarının yüzde 40’ını enerji nakil hatlarından sağladıklarını, rüzgar türbinleri, uzay sanayi ve süper iletkenlik alanlarına özel kablo ürettiklerini ifade etti.

Rüzgar türbini kablolarını Avrupa’da ürettiklerine dikkati çeken Vincent, ”Bir fırsat yakalarsak Türkiye’de de üretebiliriz” dedi.

Vincent, ekonomik krizin tüm dünyayı etkisi altına aldığını vurgulayarak, tüm dünyada haziran ayı cirosunda yüzde 15, Türkiye’de yüzde 5-10 daralma beklediklerini söyledi.

Türkiye’de kesin ciro tahmini yapmanın kolay olmadığının altını çizen Vincent, kendilerini Türkiye’nin bir parçası olarak gördüklerini bildirdi.

Nexans’ın Türkiye’deki data ve enerji kabloları üretimini geliştirmeyi hedeflediğini ifade eden Vincent, bu amaçla yapılan yatırım sonucunda satış hacminde 50 milyon dolarlık artış sağlanacağı bilgisini verdi.

”2008’DE 284 MİLYON DOLAR CİRO YAPTIK”

Nexans Türkiye Genel Müdürü Nursel Aydıntuğ da Avrupa’daki iki ayrı fabrikayı, Denizli ve Tuzla’ya olmak üzere Türkiye’ye taşıdıklarını belirterek, bu fabrikalara ortalama 30 milyon dolar yatırım yaptıklarını ifade etti.

Krizden Türkiye’nin de etkilendiğini vurgulayan Aydıntuğ, yaptıkları yatırımları 2010- 2011 senesinde geri almayı planladıklarını kaydetti.

Aydıntuğ, koşullar elverişli olduğu sürece bu yatırımların devam edeceğini belirterek, 500 çalışanıyla Nexans Türkiye olarak 2008’de 284 milyon dolar ciro yaptıklarını bunun yarısını da ihracattan sağladıklarını söyledi.

”Türkiye’de metro ve hafif raylı sistemler gelişiyor, bizim ürünlerimizin kullanımları ön plana çıkacaktır” diyen Aydıntuğ, Marmaray, Anadoluray, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Kashagan Petrol Projesi, Süleymaniye-Dohuk-Erbil Transmisyon Hattı Projesi, Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı ve Tunus’daki Enfhida Havalimanı için kablo ürettiklerini belirterek, Türkiye’deki projelerde toplamda 9 milyon avroluk, Marmaray’a özel olarak da 5 milyon avroluk kontratlarının olduğunu dile getirdi.

Altyapı çalışmalarının Türkiye faaliyetlerinin yüzde 53’ünü kapsadığını anlatan Aydıntuğ, enerji şebekeleri, demiryolu hatları, telekomünikasyon ağları ve havalimanlarına özel kablolar ürettiklerini bildirdi.

Aydıntuğ, dünyadaki ve kriz öncesinde patlama yaşanan Türkiye’deki inşaat sektörünün kriz sonrasında durma noktasına geldiğini ifade ederek, ürettikleri dumana ve aleve dayanıklı kabloların öneminin giderek arttığını söyledi.

Nexans Türkiye’nin, özellikle gemi inşa ve petrol-gaz alanlarında aktif olduğunu dile getirerek, artan teknoloji ve iletişim araçları için de gelişmiş yerel ağ şebekesi kurduklarını bildirdi.

‘TÜRKİYE BÖLGEDEKİ İŞLETME KARININ YÜZDE 38’İNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Orta Doğu, Rusya, Türkiye, Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Pascal Portevin ise yaptığı konuşmada, gruba bağlı olan 20 ülke arasından 7 ülkede üretim yaptıklarını, buralarda 10 adet fabrika bulunduğunu bildirdi. Portevin, tanımlanan bölgede, 2008 yılında 451 milyon ciro yaptıklarını bu rakamın çapraz satışlar dahil edildiğinde 1 milyar 102 milyon avroya ulaştığını söyledi.

Bölgede 27 milyon avroluk işletme karı sağladıklarını dile getiren Portevin, Türkiye’nin bu bölgedeki işletme karının yüzde 38’ini gerçekleştirdiğini söyledi.

Doymuş pazarlarda üretimlerini sınırlandırdıklarını kaydeden Portevin, Türkiye’nin büyüme trendinin yüksek olduğuna bu sebeple üretimlerini buraya kaydırdıklarına değindi.