Türkiye rüzgar sektörü sorunlara rağmen hızla gelişiyor
TÜREB Başkanı Ataseven 2015 sonu için 5 GW, 2016 sonu için ise 6 GW düzeyinde kurulu güç öngördüklerini söyledi
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yıl sonu dolayısı ile Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün mevcut durumuna dair bir değerlendirme mesajı yayınladı.
Ataseven mesajında Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün bir çok olumsuzluğa rağmen 2015’i 5.000 MW düzeyinde kurulu güç ile tamamlayabileceğini öngördüklerini kaydetti. Türkiye 2015’e 3.762 MW’lık kurulu güç ile girmişti.
Yıl sonu itibari ile toplam kurulu güçleri 1.936 MW olacak 61 RES projesinin de inşa halinde olduğuna dikkat çeken TÜREB Başkanı, gelecek yıl için ise 1.000 MW civarında kurulu güç artışı öngörüsünde bulundu.
Türkiye rüzgar enerjisi sektöründe geçmiş yıllara oranla mevzuatların oturduğunu, sektör paydaşlarının tecrübe kazandığını, sektördeki sorunların azaldığını kaydeden Ataseven, bununla birlikte sektörün önündeki bazı sorunlar olduğuna da dikkat çekti.
TÜREB Başkanı bu sorunları Orman Bakanlığı’nın bazı bölgeleri rüzgar enerjisi yatırımlarına kapatması nedeni ile 1.033 MW gücündeki projenin yatırıma dönüşememesi, rüzgar yatırımcıları ile verilen acele kamulaştırma kararlarına yönelik olarak Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararları ile projelerin radar sistemlerine yönelik etkisi için istenen Teknik Etkileşim Analizi (TEA) ve ilgili süreçlerin projelerin uzamasına neden olması olarak sıraladı.
Ataseven bu sorunların yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışını olumsuz etkilediğini, sektöre temkinli yaklaşan yatırımcıların ise yavaş hareket etmesine neden olduğunu söylerken, sektörün radar sistemleri ile olan etkileşimlerin uluslararası kabul görecek düzeyde değerlendirmesini talep ettiğini ve bu analizler ile orman izinleri konusunda proje bazlı inceleme yapılmasının sektör için daha yararlı olacağı görüşünde olduklarını kaydetti.
Açıklamasında Rusya krizinin Türkiye’nin bağımsız bir enerji kaynağına duyduğu ihtiyacın bir kez daha anlaşılmasını sağladığını ifade eden TÜREB Başkanı, enerjide bağımsızlık olmadan siyasi, politik ve ekonomik açıdan bağımsızlık sağlanmayacağını ve Türkiye’nin enerji ile tehdit edilemeyecek bir ülke haline gelmesi gerektiğini kaydederken, Türkiye’nin olabilecek en kısa sürede yerli ve yenilenebilir kaynaklarını ekonomiye kazandırması gerektiğini savundu.
Türkiye’nin rüzgar enerjisini geliştirebilmek için neler yapılması gerektiği, sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir raporu gelecek günlerde bir araya gelecekleri Enerji Bakanı Berat Albayrak’a sunacakları bilgisini veren Ataseven, aynı bilgileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile de paylaşacaklarını belirtti.
Türkiye rüzgar enerjisi sektöründeki olumlu gelişmelere de dikkat çeken Ataseven şunları kaydetti;
”2015 yılında sektöre bir dinamizm geldi. 7,5 yıl aradan sonra Nisan ayında alınan 3.000 MW’lık başvurular önemlidir. 2016 yılı için de 2.000 MW’lık kapasite açıklandı. Türkiye rüzgar sektörüne 11.000 MW’lık proje stoğunun ardından 5.000 MW’lık yeni bir stok girdi. Bu çok önemli bir dönüm noktasıdır. Artık Türkiye’de sürdürülebilir bir rüzgar enerjisi sektörünün oluştuğunun göstergesidir. Kısa sürede hayata geçeceğini ümit ediyoruz.
Bunun yanında artık ülkemizde rüzgar sanayisinden de bahsetmeye başladık. Kanat ve kulede sıkıntımız yoktu. Jeneratörü, nasel denilen kabin kısmını da üretmek isteyen türbin üreticileri olduğunu biliyoruz. Ortadoğu’daki siyasi ve ekonomik sorunlar çözüldüğünde, gelişen pazarlar olarak o bölgelerde de yatırım yapmak cazip olacaktır. Sanayi üssü için Türkiye çok uygun bir ülke. Türk işçisinden daha fazla verim alıyorlar. Lokasyonumuz iyi. Maliyetler düşük. Rüzgar endüstrisi yatırımcıları oluşmaya başladı. Yurtdışından sertifikasyonu olan Rüzgar sanayicisi ile işbirlikileri kurulsun istiyoruz. Aynı otomotiv sektöründe olduğu gibi, rüzgar sektöründe de üretim üssü haline gelmek hiç zor değil.’’