”Türkiye Rüzgar Enerjisinde İlk 15 İçinde”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Buluşması toplantısında konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız rüzgar enerjisi sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

18 Ocak 2012

Enerji Bakanlığı bünyesinde, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği işbirliği ile gerçekleşen Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Buluşması toplantısında konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız rüzgar enerjisi sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldız EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve 40 rüzgar yatırımcısının katıldığı toplantıda, Türkiye rüzgar türbini pazarı için TüBİTAK ile ortak yerli türbin üretimi projesi geliştirdiklerini kaydetti.

Taner Yıldız toplantıda şu şekilde konuştu;

”Rüzgardan enerji üreten dünyanın 86 ülkesi arasında Türkiye kısa sürede hayata geçirdiği yatırımlarla ilk 15 arasında yer almaya başladı. 2005 yılında yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun çıkmasıyla rüzgarda önemli yatırımlar hayata geçirildi. şu an geldiğimiz noktada bin 750 MW işletmede bulunan 10 bin MW’lık ise ya lisans almış ya da alma aşamasında olan yatırım bulunuyor. Bu konuda ilk başlarda radarla veya göçmen kuşlarla alakalı bazı eleştiriler oldu. Sonuçta Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir bir kaynağı daha artık etkin bir biçimde kullanılıyor.”

Türkiye’nin yerli rüzgar türbini üretme projesi hakkında da açıklama yapan Bakan Yıldız Türkiye’nin 20 milyar dolarlık potansiyele ulaşacak yerli rüzgar türbini pazarına yönelik 2.5 MW kurulu güce sahip olacak rüzgar türbini geliştirmek için 50 milyon TL’lik bütçesi olan bir proje başlattıklarını hatırlattı.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ise toplantıda yaptığı konuşmada Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda yapılan değişikliğin sektöre hareketlilik getirdiğini söyledi. Ataseven yerli katkı payı ile lisanssız elektrik üretimi yönetmeliklerinin yayımlanması ile TEİAŞ tarafından Eylül ayında rüzgar müracaatlarının onaylanmasının ise sektörün önünü açma adına diğer olumlu gelişmeler olduğunun altını çizdi.

TÜREB Başkanı sözlerine şu şekilde devam etti;

”11 bin MW lisanslanma yolunda olan rüzgar potansiyelimiz var. Bugünlük konum itibariyle bile Avrupa’nın en büyük rüzgar pazarıyız. Bunu en iyi şekilde yerli yan sanayimizle değerlendirmemiz lazım. Yalnız bu potansiyelin enerjiye çevrilmesi bürokratik işlemler nedeniyle 2015’e kadar pek mümkün görünmüyor. Bu konuyla ilgili yeni bir düzenlemenin yapılması sektörün başlıca isteği.”