Türkiye lisanssız yatırımlar için 550 milyon dolara yakın kaynak sağladı
Kaynak “Türkiye Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi” kapsamında sağlandı
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu “Türkiye Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi” için 549,15 milyon ABD Doları tutarında kredi sağlanmasına onay verdiğini duyurdu.
Proje dosyasındaki bilgilere göre Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) tarafından 2024-2029 yılları arasında sağlanacak kaynağın ağırlıklı bölümü, merkezi ve yerel yönetimlere ait binaların enerji tüketimlerini karşılama amacı ile lisanssız elektrik üretim düzenlemeleri çerçevesinde gerçekleştirilecek yenilenebilir enerji kaynaklı dağıtık elektrik üretimi projelerinde kullanılacak.
Toplamda 552,5 milyon ABD doları olacak proje bütçesinin 3 milyon dolarlık bölümü ise Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programı kapsamında sağlanacak.
130 projeye hemen başlanabilecek
Sağlanacak kaynağın 270,58 milyon ABD Dolarlık bölümü merkezi yönetim tarafından gerçekleştirilecek projeler için, 271,53 milyon ABD Dolarlık bölümü ise İller Bankası aracılığı ile yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilecek projeler için kullandırılacak.
Dosyada yer alan bilgilere göre kamu binalarında ilk etapta gerçekleştirilecek toplam kurulu güçleri 60 MW olacak 80 proje belirlenmiş durumda.
Benzer şekilde İller Bankası tarafından kullandırılacak 100 milyon dolarlık ilk paket finansman ile de devreye alınacak toplam güçleri 68 MW olacak 50 proje belirlenmiş durumda.
Bununla birlikte merkezi yönetim için sağlanacak kaynağın 6 milyon ABD Dolarlık kısmı ile pilot ısı pompası projeleri devreye alınacak ve enerji verimli aydınlatma uygulamaları hayata geçirilecek. Ayrıca Teknik Yardım ve Proje Uygulama Desteği olarak da 10 milyon ABD Doları kaynak sağlanacak.
Kamu binalarının fotovoltaik potansiyeli 2,1 GW’ın üstünde
Dosyada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2016 yılında yapılan bir çalışmada Türkiye’de 175.280 adet kamu binasının bulunduğu ve bunların yıllık 25.000 Gigavat-saat elektrik tüketimi ile Türkiye’nin nihai enerji tüketiminde %2,2 pay sahibi olduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca 2018 yılında Dünya Bankası işbirliği ile yapılan bir çalışmanın sonuçlarının Türkiye’deki kamu binaları için çatı üstü ve zemine monte yöntemler ile 2,1 GW gücünde fotovoltaik santral kurulum gerçekleştirme potansiyeli olduğu ve devreye alınan uygulamaların kamu binalarının yıllık elektrik tüketiminlerinin tamamının güneş enerjisinden karşılanabileceğini gösterdiğine vurgu yapıldı.
Türkiye’de dağıtık elektrik üretiminin lisanssız elektrik üretim düzenlemeleri çerçevesinde gerçekleştirilebildiğinin altı çizilen dosyada, dağıtık sistem kurulumlarının doğal afet gibi durumlara karşı da elektrik sisteminin dayanıklılığını artırabildiği ifade edildi.
Belediyelere iklim eylem planı hazırlama zorunluluğu gelecek
Dosyada Türkiye’de geliştirilen enerji verimliliği uygulamaları ile binaların enerji tüketimlerinin azaltılmasında ilerlemeler sağlanmak ile birlikte binaların daha ileri seviyede karbondan arındırılmasının ancak dağıtık yenilenebilir enerji yatırımları ile mümkün olabileceğine de vurgu yapıldı.
Bununla birlikte yakın zamanda yürürlüğe girecek bir yasal düzenleme ile Türkiye’deki tüm belediyelerin iklim değişikliğine karşı hem adaptasyon hem de uyum hedefi içeren iklim planları hazırlama zorunluluğu getirileceği bildirilen dosyada, yerel yönetimlerin bu hedefler kapsamında dağıtık yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmak zorunda olacağına da vurgu yapıldı.
[1]
[2]