Türkiye KKTC’ye enerji altyapısı ve atık yönetimi alanında destek sağlayacak
Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında 2025 yılı Mali ve İktisadi İşbirliği anlaşması yürürlüğe girdi

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında 2025 yılında yürütülecek çalışmalar arasında enerji ve çevre alanında çeşitli başlıklar da yer alacak.
Resmî Gazete’nin 3 Mayıs 2025 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren anlaşmaya göre Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 19 milyar TL’ye kadar olmak üzere Türk Lirası cinsinden hibe yardım, 2 milyar TL’ye kadar da olmak üzere ABD Doları karşılığı kredi yardımında bulunacak.[1]
Bununla birlikte Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a çeşitli alanlarda teknik ve hukuki destek de sağlayacak.
Enerji altyapısı ve atık yönetimi alanında destek sağlanacak
Anlaşma metnine göre Çerçeve Belgesi Eylem Planı Kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC enerji ve atık yönetimi alanında da çeşitli destekler sağlayacak.
Enerji alanında yürütülecek çalışmaların başında Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) finansal olarak sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik faaliyetler gelecek.
Bu kapsamda Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) kurumsal karar alma mekanizmaları ile kurumun maliyet altında satış yapmaması için gerekli tedbirler gözden geçirilecek ve elektrik satış fiyatlarının görev zararı oluşturmayacak şekilde zamanında güncellenmesi sağlanacak.
İki devlet tarafından hukuki alanda yürütülecek çalışmalar ile de bu yıl KKTC’de Elektrikli Araçlar Yasası, Enerji Dairesi Yasası, Enerji Üst Kurul Yasası ve Enerji Verimiliği Yasasının yürürlüğe girmesi de sağlanacak.
Anlaşma kapsamında bu yıl Türkiye’den KKTC’ye elektrik temin edilmesi için yürütülen projenin hukuki ve teknik çalışmalarına da devam edilecek.
Aksa Enerji tarafında geliştirilecek bu proje için şirket ile KIB-TEK arasında 2023 yılında bir sözleşme imzalanmıştı.
Sözleşmeye göre Aksa Enerji tarafından Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında kurulacak “enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu” ile Türkiye’den KKTC’ye elektrik temin edilmesi hedefleniyor. Aksa Enerji 15 yıllık sözleşme kapsamında ülkeye temin ettiği elektrik için ABD Doları bazlı alım garantisi sağlayacak.
Katı atık yönetimi sürecine destek sağlanacak
Türkiye Cumhuriyeti KKTC’ye katı atık yönetimi sağlanması için de destek sağlayacak.
Bu kapsamda Güngör Düzenli Depolama Tesisindeki mevcut vahşi depolamaya son verilecek. Ülkede bütünleşik katı atık yönetiminin bileşenleri olan atık önleme, atık azaltımı, yeniden kullanım, geri dönüşüm, geri kazanım, enerji geri kazanımı ve bertarafı silsilesine uygun, yöntem teknoloji ve yönetim planlarının uygulanması sağlanacak.
Ayrıca KKTC’de, Türkiye’de yürütülmekte olan Sıfır Atık ve diğer iyi uygulama örnekleri de hayata geçirilecek.
[1]