Türkiye iş dünyasının sürdürülebilirlik çıtası yükseliyor
CDP Küresel A Listesi’ne Türkiye’den şirketler de girmeyi başardı
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Garanti Bankası ana sponsorluğunda yürütülen, CDP İklim Değişikliği ve Su Programları’nın 2017 Türkiye sonuçları raporu, 28 Kasım 2017, Salı günü Zorlu PSM’de düzenlenen “Reimagining Disclosure: CDP İklim Konferansı” ile kamuoyu ile paylaşıldı.
Etkinliğin açılış konuşmalarını Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak ve CDP Yönetim Kurulu Başkanı Paul Dickinson gerçekleştirdi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin konuşmasında şunları kaydetti;
“Sabancı Üniversitesi ile 2015’te CDP Su Programını hayata geçirmek için başlattığımız iş birliğinin kapsamını genişletiyor ve CDP Türkiye’nin ana sponsoru oluyoruz. CDP İklim Değişikliği ve Su Programlarının her geçen yıl daha da yaygınlaşması ve çok daha geniş kitlelere ulaşması için çalışmaya devam edeceğiz. İklim değişikliği ile mücadelede hepimize önemli görevler düşüyor. İş dünyası olarak bu mücadelede liderliği almalı ve tüm sektörlerde bu dönüşüme öncülük etmeliyiz.”
Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak ise “Sürdürülebilir enerji üretimi, iş yapış biçimimizi şekillendiren başlıca önceliğimiz. CDP vasıtasıyla tüm paydaşlarımız ile şeffaf bir şekilde paylaştığımız emisyonlarımız ve iklim değişikliği yönetim anlayışımız ile performansımızın yükselerek devam ettiğini görmek bizi bu yolda daha kararlı kılıyor. Düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.
Climate Bonds Initiative Direktörü ve Callund Consulting Limited Yönetici Direktörü Nick Silver da konuşmasında “Finans sektörü iklim değişikliği ile baş edebilmek için bir dizi güçlü araç geliştirdi fakat finansal sistem büyük boyutlarda olmasa da topluma ve çevreye zarar verici etkilere de sahip. Bu nedenle finansal sistemin faydalı bir araca dönüştürülebilmesi için amacının yenilenmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Deloitte Türkiye CEO’su Humpry Hutton da “Büyük şirketler, sadece emisyonlarla ilgili regülasyonlara uyum sağlamanın yanı sıra, yarattıkları çevresel etkileri azaltmanın yollarını arama konusunda kendilerini zorlamalılar. Süreçlerinde ve ürettikleri ürünlerinde en yenilikçi olan şirketler, genellikle alanlarında en başarılı olmalarının yanı sıra rekabette de en az sorun yaşayanlar olmuşlardır. Aynı şekilde, şirketlerin çevresel etkilerini azaltılma yönünde gösterdikleri yenilikçilik, finansal durumlarıyla ilgili açıklamalara oranla kamuoyundan kabul görme ve özellikle genç kuşağın ilgisini çekme yönünde daha da önemli hala gelmektedir” dedi.
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise “İklim değişikliğiyle mücadele geniş ölçekte ve uzun vadeli kararlılık gerektiriyor. Bu mücadelede kuşkusuz iş dünyasına da büyük rol düşüyor. Geleneksel üretim ve tüketim akışını değiştirmek için adım atan ve bugün ödül kazanan öncü şirketlerimizi tekrar içtenlikle tebrik ediyorum. Bugün ödül almaya layık görülen şirketlerin tamamının TÜSİAD üyesi olmasından duyduğum gururu da özellikle paylaşmak isterim.” dedi.
“Şirketlerimiz dünya standartlarında bir performans gösterdi”
Etkinlikte Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat CDP İklim Değişikliği 2017 sonuçlarını açıkladı. CDP Türkiye Projeler Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş de CDP Su Programı 2017 sonuçlarını sundu.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat, CDP platformunun 8. yılında, Türkiye’nin borsada işlem gören en büyük şirketleri arasında iklim değişikliğine yönelik farkındalık politikaları, stratejileri ve belirlenen hedeflerde bir artış yaşandığını söyledi. İklim değişikliğine yönelik politikalarını açıklayan şirketlerin birçoğunun, 2016 yılından bu yana adım adım çevresel verileri açıklamanın ve şeffaflığın ötesine geçerek dünya standartlarında bir performans gösterdiğini de sözlerine ekledi. Analizlerin Türkiye’de daha fazla şirketin iklim değişikliği ile ilgili konuları üst yönetimlerde ele aldığını ortaya koyduğunu da dile getirdi.
Türkiye’de CDP’ye yanıt veren şirketlerin çevresel verileri açıklamanın ve şeffaflığın ötesine geçmeye başladığını belirten Melsa Ararat bu yıl Global A listesi’ne Türkiye’den girmeye hak kazanan Arçelik ve Garanti Bankası’nı kutladı ve ekledi: “Türkiye’nin en büyük şirketlerinin bu başarısı ne anlama geliyor? Türkiye’de iklim değişikliğine yönelik yeterli hukuki alt yapının olmaması ve Parlamentodan onay bekleyen Paris Anlaşması göz önünde bulundurulduğunda özel sektörün iyi strateji ve uygulamaları gönüllü olarak benimsemesi, kural koyuculara açık bir mesaj gönderiyor: Türkiye’nin en büyük şirketleri, küresel ürün ve finansal piyasalardaki rekabet baskısına karşılık vermeyi öğreniyor. Başarıları da Türkiye’de özel sektörünün iklim değişikliği ve buna ilişkin riskleri yönetme becerileri konusundaki esnekliğini yansıtıyor” dedi.
“Suya bağımlı sektörler, su kullanımını azaltmak için köklü değişiklikler yapmak zorunda kalacak”
CDP Türkiye Projeler Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş bu yıl CDP Su Programı’na yanıt veren şirket oranında yüzde 21 oranında artış yaşandığını belirtti. İklim değişikliğinin, dünya ekosistemini öncelikli olarak su üzerinden etkilediğini ve suyun kıt bir kaynak olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Göğüş, kişi başına düşen su miktarı, gerçek su zengini ülkelerin yedide birinden az olduğunu; kötü senaryoya göre, Türkiye’deki su rezervinin 2015’te 112 milyar metreküpten 2100 yılında yaklaşık 50 milyar metreküpe düşeceğini belirtti. Aynı süre içinde toplam su talebinin 43 milyar metreküpten 62 milyara çıkmasının beklendiğini ekledi. Bu nedenle uzak olmayan gelecekte talebin arzı geçeceği ve suya bağımlı sektörlerin su kullanım verimliliği ve yeniden kullanılan su oranını arttıracak köklü değişiklikler yapmak zorunda kalacaklarını belirtti.
Mirhan Köroğlu Göğüş ayrıca: “CDP’ye Türkiye’den yanıt veren şirketlerin su yönetimi ve su risklerine karşı yükümlülük alma konusundaki taahhütleri umut verici. Şirketlerin iklim değişikliği ve su konusunu bütünleştirilmiş bir şekilde ele alarak, kapsamlı risk yönetimi stratejileri geliştirdikçe su ile ilgili fiziksel, yasal ve itibarla ilişkili negatif etkileri önceden değerlendirebilme ve hatta bu riskleri fırsata çevirebilme şansları olacaktır” dedi.
CDP Küresel A Listesi Liderleri ve CDP Türkiye İklim ve Su Liderleri ödüllendirildi
Toplantı CDP Küresel A Listesi ve CDP Türkiye İklim ve Su Liderleri Ödül Töreni ile devam etti. İklim değişikliği ile mücadele konusunda üstün performans göstererek CDP Küresel A Listesi’nde yer alan şirketler 24 Ekim’de CDP Londra Merkez Ofisi tarafından açıklanmıştı. Türkiye’den ise sadece iki şirket, Arçelik ve Garanti Bankası, 2017 yılında bu listeye girmeye hak kazandı. Ödülleri sahiplerine TÜSİAD Başkanı Erol Bilecek takdim etti.
Aynı anda İklim ve Su kategorisinde Global A Listesi’ne girmeyi ve tüm dünyada lider 25 şirketten biri olmayı başaran Arçelik’in CDP Küresel A listesi ödülünü Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı teslim aldı.
Su kategorisinde Global A listesine girerek tüm dünyada 73 lider şirketten biri olmayı başaran Garanti Bankası’nın ödülünü Proje Finansmanı ve Sürdürülebilirlik Birim Müdürü Emre Hatem teslim aldı.
CDP İklim ve Su kategorilerinin her ikisinde de ‘A-’ puanı alarak Türkiye liderleri arasına giren Brisa’nın ödülünü Mühendislik Direktörü Haluk Kürkçü alırken Pınar Süt’ün ödülünü Kalite Müdürü Birol Delibaş teslim aldı.
CDP Türkiye İklim Liderleri arasında yer alan Migros’un ödülünü İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Demir Aytaç; Zorlu Enerji ve Zorlu Doğal Elektrik Üretimi şirketlerinin ödüllerini ise Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik teslim aldı.
CDP Türkiye Su Liderleri arasında yer alan Akenerji’nin ödülünü ise CEO Serhan Gençer teslim aldı.
CDP Ödül töreninin ardından TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in kapanış konuşmasıyla etkinlik sona erdi.