Türkiye İMSAD Yeşil Muabakat rehberi yayımladı

Rehber inşaat malzemesi sanayicilerine yol gösterme amacı ile hazırlandı

7 Ağustos 2023

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) “İnşaat Malzemeleri Sanayisinin Yeşil Mutabakat’a Uyumu: Yeşil Dönüşüm için Ar-Ge ve İnovasyon Rehberi” başlıklı bir çalışma yayımladı.[1]

Dernekten yapılan açıklamada çalışmanın Türkiye İMSAD Ar-Ge Komitesi, Çevre Dostu Malzeme Komitesi ile Sürdürülebilirlik Komitesi’nin ortak projesi olarak hayata geçirildi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ve Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne uyum sürecinde inşaat malzemesi sanayicilerine yol gösterme amacı ile hazırlanan çalışmada, inşaat malzemesi sanayisinde sürdürülebilirlik odaklı Ar-Ge ve inovasyon alanında sera gazı emisyon azaltımına, enerji verimliliğinde artışa ve döngüsel malzeme kullanımının önemine dikkat çekilirken aynı zamanda firmaların iyi uygulama örnekleri de paylaşılıyor.

Açıklamada ayrıca çalışmanın Akçansa, Dalmaçyalı, Fibrobeton, GF Hakan Plastik, İzocam, Kalekim, Rigips, Tepe Betopan, Vaillant, Vitra ve Weber desteği ile gerçekleştiği de bildirildi.

“Yeşil Mutabakat’a uyum sağlamamız gerekiyor”

Açıklamada değerlendirmesi yer alan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu şunları kaydetti;

“Sınırda karbon uygulamasının öncelikli sektörlerde 2026’dan itibaren başlayacağının duyurulmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmeli, bu süreci bir fırsat olarak görüp, şimdiden yol haritamızı oluşturmalıyız.

Türkiye’yi üretim üssü olarak düşünürsek, bizim gibi enerji yoğun sektörlerin ağırlıklı olduğu bir ülkede Yeşil Mutabakat’a uyum sağlamamız ve bu süreci iyi yönetmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği ile ticaret yapan tüm ülkeleri ilgilendiren Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi konusunun sektörün en önemli gündem maddelerinden biri olması sebebiyle Türkiye İMSAD olarak biz de Yeşil Mutabakat’a geçiş sürecinde inşaat malzemesi sektörüne yol gösterici olacak bir rehber dokümanı için kolları sıvadık.

Çalışmaları Abdullah Gül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Uzal ve kıymetli ekibi tarafından tamamlanan bu rehber doküman, sektörümüz açısından büyük etki ve değer yaratacak.

Rehber doküman; sürdürülebilir ve iklim-nötr hale geçiş, sürdürülebilir üretimin göstergeleri ve ölçümü, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin de aralarında bulunduğu birçok konu içeriyor.”

 


[1] İnşaat Malzemeleri Sanayisinin Yeşil Mutabakata Uyumu: Yeşil Dönüşüm için Ar-Ge ve İnovasyon Rehberi