Türkiye iklim mücadelesinde alt sıralarda yer alıyor
Germanwatch tarafından hazırlanan 2014 İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre Türkiye en fazla karbondioksit salımına neden olan 23. ülke
Germanwatch ve CAN Europe tarafından hazırlanan 2014 İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı.
Varşova’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletleri iklim görüşmeleri sırasında açıklanan çalışmada dünyada enerji kaynaklı olarak gerçekleşen karbondioksit salımının yüzde 85.71’inden sorumlu olan 58 ülkenin iklim değişikliğine etki eden faaliyetleri incelenerek değerlendirmeye tabi tutuluyor.
Çalışmada değerlendirmeye tabi tutulan hiçbir ülkedeki politika ve önlemlerin iklim değişikliğinin tehlikeli etkilerini engelleyecek düzeyde olmaması nedeni ile bu yıl da sıralamanın ilk 3 sırasının boş bırakıldığı bildirildi.
58 ülkenin iyi ile çok kötü arasında beş ayrı sınıflandırmada değerlendirildiği çalışmada birinciliği 75.23 puan ile Danimarka alırken, Suudi Arabistan 25.17 puan ile sonuncu oldu.Türkiye ise 46.47 puan ile sıralamada 54. sırada yer aldı.
Küresel karbondioksit salımında yüzde 0.76 ile Türkiye ile aynı düzeyde payı olan ve küresel enerji tüketiminde ise yakın değerlere sahip olan İspanya ise sıralamada 22. sırada yer aldı. Dünya Bankası verilerine göre GSYİH bakımından ise Türkiye küresel ölçekte 17. sırada bulunurken İspanya ise 13.sırada yer alıyor.
GSYİH içindeki payı, nüfus ve yenilenebilir enerji potansiyeli gibi kriterlerde ise yakın değerlere sahip olan İspanya ise sıralamada 22. sırada yer aldı.
Almanya sıralamada bu yıl bir önceki yıla göre sekizinci sıradan 19 sıraya gerilerken, Polonya ise en kötü performansı gösteren Avrupa ülkesi olmasına rağmen yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaların da etkisi ile bir sıra yükselerek 45. olarak yer aldı.
Dünyada en fazla karbondioksit salımına neden olan Çin ise yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları ve karbondioksit salımlarının artış hızının yavaşlaması sayesinde 48. sıradan 46. sıraya yükseldi. Karbondioksit salımında dünyada ikinci konumda olan ABD ise listedeki 43. sırasını korudu.
Türkiye yeni sanayileşmiş ülkeler grubunda en alt sırada
Bununla birlikte Türkiye çalışmadaki farklı değerlendirmelerde en alt sıralarda yer aldı.
Türkiye çalışmada 30 OECD üyesi arasında 28., yeni sanayileşmiş ülkeler olarak gruplanan ve aralarında Çin, Mısır, Hindistan, Endonezya, Singapur, Malezya gibi ülkelerin olduğu 15 ülke içinde ise sonuncu oldu.
Çalışmada ülkeler enerji kaynaklı ve ormansızlaşmadan dolayı dünyadaki toplam karbondioksit salımındaki payları dolayısı ile de değerlendirilirken, bu değerlendirmede Çin yüzde 22.95, ABD, yüzde 15.50, Hindistan 5.14, Rusya 4.90, Almanya 2.23, Türkiye ise 0.76’lık pay sahibi oldu.
Sivil toplum örgütü 350 Ankara’dan rapor ile ilgili yapılan açıklamada değerlendirmesine yer verilen 350 Ankara aktivisti Tülin Yıldırım ise Türkiye’de 3. Köprü, 3. Havalimanı, kent içi otoyollar ve kömür santralleri gibi yatırımlarla hala fosil yakıt kullanımı arttırılırken, raporda da bunun görüldüğünü söyledi. Yıldırım, Türkiye gelişmiş ülkeleri bahane etse de performans açısından en fazla salım yapan ABD ve Çin’in gerisinde olduğunu, Fas gibi gelişmekte olan ülkelerin çok gerisinde olduğunu söyledi.
Yıldırım değerlendirmesinde geçen yılki rapora göre beş basamak yükselişle 15. sıraya gelerek “en iyiler” arasında yer alan Fas’ın hem düşük emisyon seviyesi hem de yenilenebilir enerjinin büyümesi skorunu artırdığına dikkat çekti.
Tülin Yıldırım ayrıca iklim değişikliği politikası ile Arap ülkeleri arasında lider konumda bulunan Fas’ın, sosyo ekonomik büyümesini yeşil ekonomi ve bu ekonomiye yaptığı yatırımlarla sürdürdüğü ve ülkenin başta ulusal güneş enerjisi planı ve iklim değişikliğine karşı ulusal eylem planı gibi bir dizi program ve girişimi bulunmakta olduğu bilgilerini paylaştı.