”Türkiye iklim değişikliğine hazır olmalı”
Türkiye’nin 2011-2012 Tarım Yılı Kuraklık Analizi başlıklı çalışma yayınlandı
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ”Türkiye’nin 2011-2012 Tarım Yılı Kuraklık Analizi’‘ başlıklı çalışma yayınlandı.
Çalışmada Türkiye’nin düzensiz bir yağış rejimine sahip olduğu ve yağışlardaki değişkenliklerin anlamlı bir seyir izlemediği, bunun ise Türkiye’nin şiddeti değişmek ile birlikte zaman zaman kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermekte olduğu bilgisi hatırlatıldı.
Çalışmadaki verilere göre Türkiye’nin yıllık yağış ortalaması 643 mm iken 2011-2012 döneminde ise rakamın normale göre yüzde 3’lük artış ile 660 mm olarak gerçekleşirken, bu dönemde Türkiye’nin orta ve doğu kesimlerinde kuraklık yaşanırken, güney ve batı bölgeleri ise normalin üstünde yağış aldı.
Çalışmada şu ifadelere yer verildi;
”Tüm bu değerlendirmeler, 2011-2012 Tarım Yılı’nda meteorolojik faktörlerin tarımsal üretimi genelde olumlu etkilediğini, orta ve doğu bölgelerde ise olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) ve MGM işbirliği ile 2005 yılından beri yürütülen FAO destekli “Ürün İzleme ve Verim Tahmini” projesinden elde edilen 2012 Türkiye Buğday Verim Tahmini sonuçları ve arazi verilerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda bu durum net olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin 2011-2012 Tarım Yılı buğday verimlerine baktığımızda Marmara, Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile batı Karadeniz’de verimler normalleri civarında veya üzerindedir. Bununla birlikte orta ve doğu kesimlerde %33’e varan düşüşler görülmektedir. Özellikle Orta Anadolu’da buğday verimlerinde ciddi düşüşler görülmüştür. 32 ilin buğday verimlerinde %3-33 arasında değişen oranlarda düşüşler görülmüştür. En fazla verim düşüşü %33 ile Konya’da görülmüştür.
Türkiye, dünya üzerinde kuraklığın sürekli olarak tehdit oluşturduğu yarı kurak bir kuşakta yer almaktadır. Geçmiş dönemlerde kuraklık zaman zaman ülkemizde büyük zararlara sebep olmuştur. Özellikle tarımda doğal koşulların etkisine açık bir yapıda olan bitkisel üretimimizde kuraklık nedeniyle büyük dalgalanmalar oluşmuş, gıda açığı ve yüksek fiyatlar ortaya çıkmıştır. Halen günümüzde de tarımda ve içme suyu temininde sıkıntılar yaşanmakta olup 21. yüzyılda yaşanabilecek iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkacak kuraklığın bu sıkıntıların daha da artmasına sebep olması beklenmektedir. Bu nedenle kuraklığın, değişik disiplinlerden uzmanların oluşturduğu bir merkez tarafından sürekli olarak izlenmesi ve tehlike iyice büyümeden gerekli uyarılar yapılarak ve önlemler alınarak oluşabilecek zararların en aza indirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda kanunla oluşturulan Türkiye Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koordinatörlüğü’nde, başta MGM olmak üzere ilgili resmi ve sivil kurum ve kuruluş uzmanlarından oluşan kurul ve komisyonlar tarafından her ay düzenli olarak takip edilmekte, raporlar hazırlanmakta ve zamanında gerekli tedbirlerin alınması için çalışılmaktadır.”