”Türkiye iklim değişikliğinde uluslararası sorumluluklarını yerine getiriyor”
Bakan Kurum Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulundu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2019 yılı bütçesi ile ilgili sunum yaptı.
Bakan Murat Kurum sunumunda Türkiye’nin iklim değişikliği sorununda küresel ölçekte çözümün parçası olmak için sorumluluklarını yerine getirdiğini kaydederken, Türkiye’nin 21 Nisan 2016 tarihinde Paris Anlaşması’nı imzalayarak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekretaryasına 2030 yılında sera gazı emisyonlarında %21’e kadar artıştan azaltım yapabileceğini bildirdiğini söyledi.
Murat Kurum ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iklim değişikliği ile mücadele ve ozon tabakasının korunması çalışmaları kapsamında yürütülmekte olan projelerle hem uluslararası sorumluluklarını yerine getirildiğini hem de Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik teknik ve idari kapasitesinin de geliştirilmekte olduğunu da ifade etti.
Yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadelede kapasitelerini artırmak amacı Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlanmasını sağlayacak çalışmaların başlatıldığını söyleyen Bakan Kurum ilk etapta 30 Büyükşehir belediyesi için çalışmaların başlatılacağını kaydetti.
Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel, taşkın ve heyelan gibi önemli ekonomik, sosyal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerin sayı ve sıklığının artması göz önüne alınarak, “Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı” çalışmaları başlatıldığı ve bu çalışmaların tüm bölgelerde yaygınlaştırılacağı da Bakan Kurum’un açıklamalarında yer buldu.
Bakan Murat Kurum Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında yürütülen çalışmalar konusunda ise şu değerlendirmede bulundu;
”2017 yılı sonu itibari ile tamamlanan IPA-I döneminin Çevre Operasyonel Programı kapsamında; bütçesi yaklaşık 700 milyon Avro olan 31 adet altyapı projesi hayata geçirilmiş olup, proje kapanış işlemleri devam etmektedir. Uygulama aşaması 2025 yılı sonunda tamamlanacak olan IPA-II dönemi 2016 yılının Nisan ayında başlamıştır. “Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı” aracılığıyla Türkiye’nin çevre ve iklim değişikliği projelerine mali katkı sağlanacaktır. IPA-II döneminde ayrılan Avrupa Birliği katkısı yaklaşık 368 Milyon Avrodur.”
2019 Yılı Bütçe Teklifinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesi 2 milyar 573 milyon 286 bin TL,
bağlı kuruluşu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçesi ise 1 milyar 113 milyon 861 bin TL olarak belirlendi.
”Paris Anlaşması için iki temel kırmızı çizgimiz var”
Türkiye Cumhuriyeti Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan 197 taraftan biri iken, anlaşmayı ulusal meclisinde onaylamadığı için yürürlüğe sokmayan son 13 ülke arasında. Diğer ülkeler ise Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Rusya, Surinam, Umman ve Yemen.
Bakan Murat Kurum Ekim ayında düzenlenen İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu‘nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin iklim değişikliği müzakerelerinde ve Paris Anlaşması kapsamında önem atfettiği iki temel kırmızı çizgisi olduğunu, bunların Paris Anlaşması kapsamında finansal ve teknolojik desteklere erişiminin sağlanması ve Türkiye’nin Paris Anlaşması ile gelişmiş ülkelere getirilen ekonomi genelinde mutlak emisyon azaltımına dair hükümden hariç tutulması olduğunu kaydetmişti.