Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi başladı

2028 yılında tamamlanacak projenin bütçesi 304,8 milyon Avro olacak

22 Haziran 2023

Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) açılış etkinliği Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katılımı ile 20 Haziran 2023 günü Orman Genel Müdürlüğünde düzenlendi.[1]

Bakan İbrahim Yumaklı etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’de yeni dönemde tarım ve ormanın olması gereken yere gelebilmesi için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Yumaklı, son dönemde iklimle alakalı çok büyük değişiklikler olduğuna dikkati çekerek, bazı bölgelerde ortalama yağışlarda rekor artışlar gözlendiğini dile getirirken, sürdürülebilir tarımsal üretim adına toprak ve su kaynaklarının optimum kullanılmasını sağlamak hayati önem taşıdığını bunun için de bilgi teknolojilerini kullanarak, yerli çözümler üretmeyi amaçladıklarını kaydetti.

İbrahim Yumaklı sözlerini şu şekilde sürdürdü;

80 binden fazla sektör temsilcisinin bu projeden fayda sağlayacağını söyleyebiliriz. TUCSAP, tarımda teknolojinin kullanılmasının bütün ülkede yaygınlaşmasını sağlayacak çok önemli bir adım. 14 milyon hektarlık alanda üretim planlamasının yapılması, hayvan hastalıkları ve sağlıkları konusunda 19 çok ileri gelişmiş laboratuvarın açılması, jeotermal ısıyla üretim yapabilecek olan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin bu proje kapsamında daha da yaygınlaştırılması, Bakanlığımızın AR-GE çalışmalarının geliştirilmesi proje kapsamında sağlanacak. Yaklaşık 43 bin genç arkadaşımız, meslektaşımız akıllı tarım teknolojileri eğitimi alacaklar. 55 binden fazla proje yararlanıcısına iklim akıllı tarım teknolojileri kapsamında yaklaşık 33 milyon dolar civarında bir katkı sağlanmış olacak.

Projenin bütçesi 304,8 milyon Avro

Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) ile sürdürülebilir ve rekabetçi tarımsal büyüme için kapasite güçlendirme ve hedeflenen bölgelerde iklim akıllı tarım kullanımını teşvik etmek amaçlanıyor.[2]

Uygulama dönemi 2022-2028 yılları arasında olacak proje, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla verilecek 304,8 milyon Avroluk kaynak ile finanse edilecek.

Proje İklim-Akıllı Tarım Politikası, Planlaması ve Yatırımları için Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, Etkili hastalık gözetimi, teşhisi ve kontrolü için hayvan sağlığı kapasitesinin geliştirilmesi ile Gelişmiş Verimlilik, Kaynak Verimliliği ve İklim Direnci için Yatırımlar olmak üzere üç ana bileşenden oluşuyor.

 


[1] Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi tanıtıldı

[2] Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi – Proje Uygulama Kılavuzu