Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyelini Yeterince Değerlendiremiyor
Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyelini Yeterince Değerlendiremiyor
Yakın zamanda İspanyol İsofoton ile Türkiye’de güneş paneli üretimi, satışı ve ihracatına yönük geliştirdiği işbirliği ile gündeme gelen GSR Enerji’nin Genel Müdürü İsmail İnci Türkiye’nin güneş enerjisindeki potansiyelini yeterince değerlendiremediğini söyledi.
Türkiye’deki güneş enerjisi potansiyelinin Avrupa’nın 2.5 katı olduğunu söyleyen İnci, AB ülkelerinin sektöre yönelik sağladığı önemli desteklere rağmen Türkiye’de bu alanda yıllardır bir şey yapılmadığını iddia etti.
İsmail İnci sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan 1966-1982 yıllarında ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verilerinden yararlanarak Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat). Ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kwh/m2-yıl (günlük toplam 3,6 kwh/m2). Ancak, bu değerlerin, Türkiye’nin gerçek potansiyelinden daha az olduğu, daha sonra yapılan çalışmalar ile anlaşıldı. 1992 yılından bu yana EİE ve DMİ, güneş enerjisi değerlerinin daha sağlıklı olarak ölçülmesi amacıyla enerji amaçlı güneş enerjisi ölçümleri alıyor. Devam etmekte olan ölçüm çalışmalarının sonucunda, Türkiye güneş enerjisi potansiyelinin eski değerlerden yüzde 20-25 daha fazla çıkması bekleniyor. EİEİ tarafından teknik kapasitesi 405 milyar kwh, ekonomik potansiyeli 380 milyar kwh olarak tahmin edilen güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi de bütünüyle değerlendirilmeyi bekliyor.”