Türkiye EY’nin yenilenebilir endeksinde dört sıra geriledi
Türkiye EY RECAI endeksinde 40 ülke arasında 22’inci sırada yer aldı
Danışmanlık kuruluşu Ernst & Young (EY) Yenilenebilir Enerji Çekiciliği Endeksi’nin 53’üncü sayısını yayınladı.
40 ülkedeki yenilenebilir enerji yatırım ortamlarının incelendiği endeksin ilk sırasında Çin, ikinci sırasında ABD, üçüncü sırasında ise Fransa yer aldı.
Türkiye ise bir önceki çalışmaya göre dört sıra gerileyerek 22’inci sırada yer aldı.
Çalışmada 1 GW kapasite hakkı için düzenlenecek YEKA GES-2 ile deniz üstü rüzgar YEKA projesi için düzenlenecek yarışmaların herhangi bir resmi açıklama yapılmadan ertelendiği, sektörde bunun nedeni olarak yeterli teklif gelmemesinin tahmin edildiği ifade edildi.
2017’de karasal rüzgar ve güneş enerjisi için gerçekleştirilen yarışmalarda 1 GW’lık kapasite yarışmalarının başarılı şekilde gerçekleştiği fakat o dönemden beri ekonomik görünümün keskin şekilde kötüleştiği ve yeni projelerin finanse edilmesinin zorlaştığı kaydedildi.
Değerlendirmede karasal rüzgar enerjisi için yine 2017 yılında gerçekleştirilen 2.100 MW’lık kapasite tahsis hakkına ayrıca lisanssız güneş enerjisi alanındaki gelişmelere ise değinilmedi.
Bununla birlikte biyokütle projelerinin hız kazandığına vurgu yapıldı. Çalışmada bu eğilimde 13,3 ABD Doları-sent olarak uygulanan alım garantisi, yerli ekipman kullanımına teşvik sağlanması ayrıca ülkenin enerji sektöründeki liberalizasyon gösterildi.
EY’nin çalışmasında teşviksiz yenilenebilir enerji projelerinin de yaygınlaşmaya başlamak ile birlikte bunun yatırımcılar açısından ‘’tüccar riski’’ doğurduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca 2018’de hükümet teşvikleri yerine kurumsal ikili alım anlaşmalarına dayanan projelerin gücünün 2017 yılında 6,1 GW iken, 2018’de ise 13,4 GW’a yükseldiğininin de altı çizildi.