Türkiye COP29’da nükleer güç artışı taahhüdü verdi
Türkiye küresel nükleer enerji gücünün 2050’ye kadar üç kat artması gerektiği çağrısını onayladı
Türkiye COP29 zirvesi sırasında 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kurulu gücünü üçe katlanması çıkarma bildirgesini onayladı.[1]
Dünya Nükleer Enerji Birliği tarafından geçtiğimiz yıl imzaya açılan bildirgeyi bu yıl Türkiye ile birlikte onaylayan diğer ülkeler El Salvador, Kazakistan, Kenya, Kosova ve Nijerya oldu.
Bildirgeyi geçtiğimiz yıl ise Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fas, Fransa, Finlandiya, Gana, Hırvatistan, Hollanda, İsveç, Jamaika, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Macaristan, Moğolistan, Moldova, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Ukrayna onaylamıştı.
Bildirgenin onaylanması ile Türkiye nükleer enerjinin, yüzyılın ortalarına kadar küresel net sıfır sera gazı emisyonuna/karbon nötrlüğüne ulaşılmasında ve sıcaklık artışında 1,5°C’lik bir sınıra ulaşılmasında ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7’ye ulaşılmasındaki kilit rolünü, çeşitli analizlerin sonuçları ile birlikte kabul ettiği ayrıca bu yatırımlar için siyasi bağlılık gerektiğini kabul ederek, yenilikçi finansman mekanizmaları da dahil olmak üzere nükleer enerjiye yönelik yatırımları harekete geçirmeyi taahhüt etmiş oldu.[2]
Konu hakkında X hesabı üzerinden açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar şunları kaydetti;
Dünyanın 2050’de net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi ve küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması için nükleer enerji kilit bir rol oynuyor.
Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen COP28’de ABD’nin başı çektiği 25 ülke “Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu”nu imzalamıştı.
Türkiye olarak biz de Bakü’de devam eden COP29’da bu deklarasyona imza atan ülkeler arasına dahil olduk. Bildirgeyi onaylayan toplam ülke sayısı da 31’e çıktı.
2050 yılına kadar 20 bin megavat nükleer kurulu gücümüzü devreye alarak net sıfır emisyon hedefine katkı sunacağımıza inanıyoruz.
Mevcut güç 371,5 GW
Uluslararası Atom Enerjisi kurumu verilerine göre 2023 sonu itibariyle devredeki 413 nükleer güç reaktörünün toplam gücü 371,5 GW idi.
Bununla birlikte kurumun öngörüsüne göre bu güç düşük senaryoda 2050 yılında %24 oranında, yüksek büyüme senaryosunda ise 2,5 kat artış ile 950 GW’a ulaşabilir.
Dünya Nükleer Birliği ise 2020 yılı sonunda 392 GW olan bu gücün üç kat artış ile 2050’de 1.176 GW’a yükselmesi gerektiğini savunuyor.
ABD üç kat artırma hedefini açıkladı
Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan açıklama ile geçtiğimiz yıl verilen bu taahhüt kapsamında ülkede 2035 yılına kadar 35 GW gücünde yeni nükleer santral gücü devreye alınacağını, bu gücün 2040 yılından itibaren her yıl 15 GW daha artacağı bildirildi.[3]
ABD Mısır’ın Şarm El-Şeyh şehrinde düzenlenen COP27 sırasında da özellikle eski doğu bloku ülkelerinde bulunan eski kömürlü termik santralleri, modüler nükleer santrallere çevrilmesine yönelik olarak “Anka Kuşu Projesi” insiyatifi başlatmıştı.[4]
[1]
[2]
[3]
[4]