Türkiye 2014’ü rüzgarda 3.8 GW ile kapayabilir
TÜREB Başkanı Ataseven 2013’teki olumlu gelişmelerin etkisi ile 2014 sonrasında rüzgâr yatırımlarında hızlı artış öngörüsünde bulundu
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından sektörde 2013 yılındaki gelişmeler ile ilgili değerlendirmeler ve Türkiye rüzgâr enerjisi sektörünün geleceğine dair öngörüleri içeren bir açıklama yayınlandı.
TÜREB tarafından yapılan açıklamada EPDK tarafından Kasım ayında çıkartılan Lisans Yönetmeliği ile yeni rüzgâr enerjisi santrali yatırımları için ilk başvuruların 2015 yılı Nisan ayında bir kereye mahsus olmak üzere, sonrasında ise 2015 dahil her yıl ekim ayında alınacağının belirlendiği hatırlatıldı.
Açıklamada ayrıca 2007’den beri rüzgâr enerjisinde herhangi bir kapasite artışının yapılmadığı Türkiye’de TEİAŞ tarafından 29 Kasım’da çıkartılan yönetmelik ile de 3,000 MW’lık yeni kapasite açıklandığına dikkat çekildi.
TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven bu gelişmeler ile ilgili şu değerlendirmede bulundu;
“Rüzgar enerjisi sektöründe 2013 yılı ilkleri yaşadığımız bir yıl oldu. En fazla inşa halinde olan rüzgar santrali (1 GW) 2013 yılında hayata geçti. Elektrik Piyasası Kanunu yeni ihtiyaçlara göre revize edildi. Buna bağlı olarak kasım ayının ilk günlerinde lisans yönetmeliği geldi. Bundan sonra her yıl bir hafta boyunca rüzgar müracaatlarının alınacak olması ülkemizde sürdürülebilir rüzgar sektörü olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde rüzgar kapasiteleri açıklandı. TEİAŞ’ın 3000 MW kapasite açıklaması sektörün yüzünü güldürdü.”
Yılın son günlerinde yaşanan bir başka sevindirici gelişmenin yerli katkı payına yönelik olduğunu hatırlatan Ataseven, yerli katkı payının 2015 yılına kadar işletmeye alınan rüzgar santralleri için geçerli olmasını doğru bulmadıklarını, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile (2013/5625 sayılı karar) bu sürenin de 2020 yılına kadar uzatılmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Orman izinleri ile ilgili yaşanan sıkıntıların, yatırımcılara 2013’te zor günler yaşattığını ve yaşatmaya devam ettiğini de belirten Ataseven şu şekilde konuştu;
“Yılın 8 ayını orman izinlerinin aşılması için harcadık ama sonuç alamadık. Kapasite artışları ile beraber yaklaşık 1200 MW santral izin engelini aşamadığı için bekletiliyor. Bir kısım projeler inşaat izin süreçlerine takılmış durumda. Şu anda sektörün önündeki en büyük sıkıntı bunlar. En kısa zamanda ormanla ilgili konunun çözüme kavuşturulmasını ve inşaat izinlerinin üç ay içinde sonlandırılabiliyor olmasını diliyoruz.”
TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven bu gelişmeleri 2014 sonrasında rüzgarın hızlı eseceğinin göstergesi olarak nitelerken, izin süreçleri ile ilgili sıkıntıların yıl içinde aşılması durumunda, Türkiye’de 2014 yılı sonunda 3,800 MW’lık rüzgâr enerjisi santralinin işletmede olabileceği öngörüsünde bulundu.