Türk Rüzgar Enerjisi Sektörü Malezya’ya Açılıyor

Soyutwind’in Malezya’da rüzgar türbini fabrikası kuracağı açıklandı. Türkiye’nin en eski yerli rüzgâr türbini üreticisi SoyutWind, Ankara’dan sonra ikinci fabrikasını Malezya’da faaliyete geçiriyor. Malezya'nın en büyük endüstri gruplarından birisi olan Melewar Industrial’ın iştiraki olan Aquilo SDN ile ortak olduklarını söyleyen SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, “Bu ülkede ilk etapta 30 milyon euroluk yatırım bedeliyle fabrika… View Article

10 Mart 2011

Soyutwind’in Malezya’da rüzgar türbini fabrikası kuracağı açıklandı.

Türkiye’nin en eski yerli rüzgâr türbini üreticisi SoyutWind, Ankara’dan sonra ikinci fabrikasını Malezya’da faaliyete geçiriyor.

Malezya'nın en büyük endüstri gruplarından birisi olan Melewar Industrial’ın iştiraki olan Aquilo SDN ile ortak olduklarını söyleyen SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, “Bu ülkede ilk etapta 30 milyon euroluk yatırım bedeliyle fabrika kuracağız. Tesiste kule ve kanat imalatı yapacağız” dedi.

Melewar ile üç yıldan bu yana görüşme halinde olduklarını ve son üç ayda görüşmelerin hızlandığını belirten Çolak, “Malezya'da yaklaşık 300-500 MW arasında bir rüzgar yatırım potansiyeli bulunuyor. Bunun yaklaşık değeri de 1 milyar euro. Bizim kurmayı planladığımız fabrikanın ilk yatırım bedeli 30 milyon euro civarında olacak. Yıllık 40 MW'lık üretim kapasitesi olmasını planlıyoruz. Tüm fizibilite çalışmalarını yaptık” dedi. Yatırım için kendilerinin de özkaynak koyacağını belirten Çolak, Melewar'ın SoyutWind’i seçme nedeninin esnek yapıları olduğunu söyledi.

SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, Malezya'da fabrika yatırımının dışında 30 milyon dolarlık yatırım ile 18 MW kurulu güce sahip rüzgar santrali kuracaklarını da açıkladı.  Malezya'da rüzgardan üretilen elektrik enerjisine Türkiye'nin yaklaşık 4 katı olan 25 sent civarında alım garantisi teşviki bulunduğunu ifade eden Çolak, “Bu nedenle rüzgâr santrali kurmak için çok fazla talep var. Biz de bu talebe göre hareket edeceğiz. Malezya'da eğer kurabilirsek fabrika ile birlikte 2 yıl içinde 80 MW'lık kurulum yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.