Türk güneş sanayisinde yatırımcı sayısı 100 bini aştı
Smart Güneş Teknolojileri 101 binin üzerinde ortak ile borsada işlem görmeye başladı
Geçtiğimiz hafta halka arz işlemi gerçekleşen Smart Güneş Teknolojileri’nin hisseleri dün düzenlenen Gong Töreni’nin ardından Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.
Törende konuşan QNB Finans Invest Genel Müdürü Pamir Karagöz, QNB Finans Invest ve TSKB Konsorsiyumu liderliğinde gerçekleşen halka arz işleminde 101 binin üzerinden yatırımcıdan 31 milyon 840 bin TL’lik nominal değerli paylara 9,5 kata denk olacak şekilde 4,25 milyar TL büyüklüğünde talep yaratıldığı ve ek satış ile birlikte 38,2 milyon TL nominal payın halka arzı ile 535 milyon TL’lik halka arz büyüklüğü gerçekleştiği bilgisini verdi.
Karagöz konuşmasında ayrıca 92.450 bireysel yatırımcının tahsisatın 4,14 katı kadar, 9.500 yüksek başvurulu bireysel yatırımcının 18 katından fazla, kurumsal yatırımcıların ise tahsisatın 4 katı kadar talepte bulunduğunda da dikkat çekti.
TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen de törende yaptığı konuşmada güneş enerjisi yatırımlarının potansiyeline dikkat çekerken, Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ’ın hücre üretim yatırımı kararı ile dünya devleri ile rekabet etmeyi göze alarak önemli bir cesaret örneği gösterdiğine vurgu yaptı.
Hakan Aygen konuşmasında Türkiye’nin hidroelektrik ve jeotermal gibi alanlarda gidebileceği alanın çok sınırlı olduğunu ifade ederken, Türkiye’de gelecek 10 yıl içinde yenilenebilir enerji alanında yapılacak yatırımların yarısının güneş enerjisi alanında gerçekleşeceği öngörüsünü de paylaştı.
Türkiye’nin G20 ülkeleri içinde kurulu güç açısından güneşte 10’uncu sırada olmak ile birlikte, yıllık 2.741 saat ortalama güneşlenme süresi ile kendisinden önce gelen dokuz ülkenin sekizinden bu alanda daha fazla potansiyeli olduğuna dikkat çeken Hakan Aygen, gelecek dört yıl içinde Türkiye’de devreye gireceği öngörülen 9,2 GW’lık güneş enerjisi gücünün yatırımının teknoloji ayağının önemini vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti;
Peki bu nasıl gerçekleştirilecek? Bunun bir üreticiler kısmı var. Bir finansman kısmı var. Ama bir de malzeme kısmı var. Bu teknolojiyi kim üretecek? Bu teknolojiyi kim yaratacak? Ve bu mümkünse nasıl yerlileştirilecek? İşte Smart bu noktada devreye giriyor. Biz ortak lider olarak büyük bir mutlulukla çalıştığımız finans yatırımla beraber QNB Finans Invest’le beraber ayrıca Halil Bey’in kendi konfor alanından çıkarak çok büyük bir cesaretle bu zor alana girmesi ve dünya devleriyle rekabet edip Türkiye’yi farklı bir patikaya oturtmasından dolayı ayrıca onur duyuyoruz. İnşallah firmanın yolu açık olur. Bugün önemli bir dönemeçten geçiyor. Ama bu dönemeç bence onlar için sadece bir başlangıç. İleriki yıllarda çok daha büyük başarılara da imza atacağını düşünüyoruz.
“Dünyanın en önemli teknolojilerinden birini Borsa İstanbul’a getirdi”
Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ da konuşmasında güneş teknolojisinin dünya enerji tarihini ve elektrikli araç teknolojisi tekrar yazdığına dikkat çekerken, Smart Güneş Teknolojileri’nin borsada işlem görmeye başlaması ile dünyanın en önemli teknolojilerinden birinin Borsa İstanbul’a dahil olduğuna vurgu yaptı.
Demirdağ sözlerini şu şekilde sürdürdü;
Güneş teknolojisinin hala nereye gittiğini göremeyen maalesef birçok insan var. Ümit ediyorum ki bundan sonrasında herkes bunu çok daha iyi gözleyecek ve biz de bunu gösterecek şirketlerden biri olacağız. Hep işte bunun teknolojisinde neredeyiz diye soruluyor bize. Güneş panel üretimini bazıları basite indirgeyip, sadece montajı Türkiye’de yapılıyor diyenler oldu. Ben bunun çok kavgasını verdim. Kırk yıldır belki araç üretiyoruz, daha motorunu üretemiyoruz. Ben endüstrimizi buna benzetiyorum. Biz bugün panel üretiyoruz. Yakında motorunu da üreteceğiz. Motor da bizim hücremiz. Bunun için bu halka arzı yaptık. Bunun için bu kaynağa talip olduk ve bizi destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki hiç kimseyi mahçup etmeyeceğiz. Çok daha disiplinli ve çok daha iyi çalışacağız, çok daha azimli çalışacağız. Beni tanıyanlar biliyor. Ben hiçbir zaman para için değil, hep bunun için çalıştım, başarı için çalıştım ve bugün de bunu ya bu bizim bu Smart ailesinin başarı hikayesi devam edecektir.
Halka arz geliri ile hücre yatırımı yapılacak
Halihazırda Gebze’de 1.200 MW’lık kapasite ile güneş paneli üretimi faaliyetini sürdüren Smart, halka arzdan elde ettiği gelir ile 87 milyon ABD Doları yatırım ile İzmir Aliağa’da yıllık 1.200 MW güneş paneli ve 1.200 MW hücre üretim kapasitesine sahip entegre bir üretim tesisi kurmayı ve bu tesiste %75’in üzerinde yerlilik oranına sahip güneş panelleri üretmeyi hedefliyor.
Bununla birlikte şirket elde ettiği kaynak ile Yeşil Hidrojen ve Ar-Ge alanında da faaliyet gösterecek.
Smart Güneş Teknolojileri hisseleri ilk işlem gününde %7’nin üstünde değer kazanarak 16,50 TL’yi aştı.