TÜREK 2015 düzenlendi
Kongrede konuşan yetkililere göre Türkiye rüzgar enerjisinin üretim tarafında da büyük potansiyel taşıyor
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından düzenlenen ”Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin dördüncüsü 4-5 Kasım tarihleri Ankara’da gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun rüzgar enerjisi santrallerinin halihazırda Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 5,7’sini oluşturduğunu ve bu santrallerin 2015’in ilk 10 ayı içinde Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 4,3’ünü gerçekleştirdiğini söyledi.
Şimdiye kadar Türkiye’de 10 bin MW güce sahip olacak 247 RES projesi için elektrik üretim lisansı verildiğini, bu projelerin toplam güçleri 4.297 MW olan 113 adedinin devreye alındığını bilgilerini veren Bakan Alaboyun, 2019 için ise 10 bin MW’lık rüzgar enerjisi gücünün öngörüldüğünü kaydetti.
Bakan Alaboyun konuşmasında Türkiye’nin rüzgar enerjisinde 2023 yılında 20 bin MW’lık kurulu güce ulaşarak, yıllık 65 milyar kilovat-saatlik elektrik üretimi hedeflediğini hatırlattı.
EPDK Başkanı: ”Ekim 2016’da rekor başvuru bekliyoruz”
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise son on üç yılda yaşanan büyük gelişmelerin siyasi istikrarın bir sonucu olduğunu söyleyerek, yerli ve yabancı yatırımcının güvenli bir liman olarak gördükleri ülkemize ilgi gösterdiklerini belirtti. Son beş aydaki kısmi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla enerji sektörünün yeniden atılıma geçeceğini söyleyen Yılmaz, özel sektörün gösterdiği ilginin kendilerini cesaretlendirdiğini ifade etti. Nisan ayında gördükleri olağanüstü talebi 2016 ekim ayında da rekor düzeyde beklediklerini dile getiren Yılmaz, 1 kasım 2007 öncesi lisans almış projelerden 850 MW’lık güç artışı talebi geldiğini, bunlardan 360 MW’ının işlemlerini tamamladıklarını söyledi.
Çevreyle uyumlu enerji üretimini önemsediklerini belirten Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Çevre eki değerlendirme raporlarını dikkate alarak değerlendirme yapıyoruz. Rüzgar projelerine tepki gösterenleri anlamakta güçlük çekiyoruz. Telefonun şarjı bittiğinde ve 10 dakika elektrik kesintisinde yaşadığımız sorunları göz ardı etmeyelim. Rüzgar oturmuş mevzuat yapısı ile önümüzdeki dönem daha ilgi görecektir. Hatta lisanslandırılacak yeni kapasiteleri de düşünerek türbin üretimi için yatırımcıların dikkatini çekmek istiyorum. “
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut: ”Türkiye rüzgar yatırımlarının yanısıra türbin üretiminde de iddiası olacak ülkelerden biri”
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ise geçtiğimiz on üç yıl içinde yakalanan ekonomik başarıların devamını elde etme fırsatını yakaladıklarını belirterek sözlerine başladı. Enerji güvenliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için çaba gösterdiklerini ifade eden Ermut şunları kaydetti:
“Bölgesinde istikrar adası haline gelen ülkemiz, yabancı yatırımcılar için eşsiz firsatlar barındırıyor. Mevzuatlarda iyileştirmeler yapıldı. Özel sektörün piyasa payı yüzde 15’lerden yüzde 55’lere çıktı. 2002 yılında 1 milyar dolar olan yatırım yılda 12 milyar dolara kadar arttı. Bunun 1.3 milyar dolarını enerji yatırımları oluşturuyor. Türkiye rüzgar yatırımlarının yanısıra türbin üretiminde de iddiası olacak ülkelerden biri. Bu anlamda bölgesel merkez olma potansiyelini değerlendirmelidir” dedi.