TÜREB Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu’nu güncelledi

TÜREB İstatistik Raporu’nu çevrim içi hale getirdi

8 Aralık 2020

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) 2013 yılından beri altı aylık dönemlerde yayınladığı Türkiye Rüzgâr Enerjisi İstatistik Raporu’nda önemli bir güncelleme hayata geçirdi.

Rapor, TÜREB ve aynı zamanda birliğin üyelerinden olan teknoloji danışmanlık şirketi GTECH işbirliği ile çevrim içi olarak yayınlanmaya başladı.

Çalışmanın yayınlanması ile Türkiye rüzgâr enerjisi alanındaki güncel yatırım, pazar payı ve rüzgâr kaynaklı elektrik üretim verilerinin açık kaynak olarak ulaşılabildiği dünyadaki ilk ve tek ülke oldu.

“İstatistik raporu en önem verdiğimiz konu”

Platformun devreye girmesi dolayısı ile düzenlenen çevrim içi basın toplantısında konuşan TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, çalışmanın TÜREB yönetimi olarak hedefledikleri üç proje arasından en fazla önem verdikleri konu olduğunu söyledi.

TÜREB olarak şeffaflığı sağlamak ve sektöre yönelik daha fazla katma değerli bilgi sunmak zorunda olduklarını kaydeden Yıldırım, şimdiye kadar altı ayda bir yayınladıkları raporun yorum yapılabilir bir ortam sunmadığını, bu amaçla GTECH’e bu raporu verdiklerini ve kendilerini şaşırtmalarını istediklerini ve elde ettikleri sonucun da kendilerini şaşırttıklarını ifade etti.

TÜREB başkanı verinin günümüzde en önemli konu olduğunu ve akademisyenlerden start-up şirketlere kadar bir çok kesiminin bu verilere ihtiyacı olacağını düşüncesi ile de bu verileri yalnızca kurumsal üyelerin ulaşabileceği şekilde değil, karşılıksız olarak herkesin ulaşabileceği şekilde açtıklarını kaydetti.

GTECH CEO’su Mine Taşkaya‘da toplantıdaki konuşmasında TÜREB’in “Rüzgâr enerjisi memleket meselesi” mottosunu kendilerinin de çok benimsediğini ve şirketlerin doğru karar verme ve geleceklerini veriye dayalı öngörüler ile inşa etmesi veriyi etkin kullanmanın da bir memleket meselesi olduğunu ifade etti.

“Veri gelecek dönemde müthiş önem kazanacak”

Taşkaya optimizasyon ve varlık yönetimi gibi konuların gelecek dönemde rüzgâr enerjisi sektöründe çok önem kazanacağını, YEKDEM’den çıkacak şirketlerin bunun önemini çok daha önce hissetmeye başladıklarının altını çizerken, şirketlerin gelecek dönemde ürettikleri elektriğin satışından, OPEX, CAPEX gibi gelir ve giderlerine etkileyecek bütün sonuçların otomatize edilmiş sistemler ile elde edebilmelerinin ve bunların çok hızlı bir şekilde karar verme süreçlerine ekleyebilmelerinin müthiş önem kazancağını ifade etti.

Türkiye’deki rüzgâr yatırımcılarının ciddi büyüklüklerde türbin filolara sahip olduğunu, bunlardan bazılarının da yaş olarak ilerlediklerine dikkat çeken Taşkaya, elde edilebilecek veriler sayesinde yapılacak önleyici çalışmaların bu santrallerin bakım maliyetlerini düşürme potansiyeli açısından taşıdığı öneme de dikkat çekti.

 


[1] TÜREB RES Veritabanı