TÜREB Başkanlığına yeniden İbrahim Erden seçildi

TÜREB’in 14’üncü Olağan Seçimli Genel Kurulu

16 Şubat 2025

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) bugün gerçekleşen 14’üncü Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısında derneğin mevcut Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden yeniden bu göreve seçildi.

TÜREB tarafından yapılan basın açıklamasına göre Genel Kurula; Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Müdürü Rauf Fırat Yaşar, TEİAŞ Planlama ve Yatırım Yönetimi Dairesi Başkanı Serhat Metin, TÜREB mevcut Yönetimi, TÜREB üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Genel Kurulda konuşan Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya konuşmasında Türkiye’nin halihazırda 13 bin Megavat (MW) düzeyinde olan rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 40 bin MW’a çıkarmanı hedeflendiğini hatırlatırken, bu hedef doğrultusunda her yıl yeni projeler geliştirileceğini ve rüzgâr enerjisi santrallerinin depolama sistemleriyle ilgili çalışmaların devam edeceğine vurgu yaptı.

Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya Genel Kuruldaki konuşmasında şunları söyledi;

Bakanlık olarak bizim amacımız, sektörün geneline hitap eden çözümler geliştirmek. Bu noktada derneklerimizin katkısı çok büyük. Derneklerimiz, paydaşların taleplerini doğru bir şekilde ilgili makamlara iletmek için büyük bir işlev görüyor. Bu süreci başarıyla yönettikleri için teşekkür ederiz. Bakanlık olarak, bu iletişimden memnuniyet duyuyoruz ve bu işbirliğinin daha da güçlenerek devam etmesini arzu ediyoruz. Rüzgar enerjisi konusunda, sektörde önemli bir deneyime sahibiz ve önümüzdeki dönemde daha büyük hedeflerimiz var. Sayın Bakanımızın kamuoyuna duyurduğu 2035 vizyonu çerçevesinde, mevcutta yaklaşık 13 bin megavat olan kurulu rüzgar gücümüzü, off-shore projeleriyle birlikte 40 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için her yıl yeni projelere imza atacağız ve rüzgar santrallerinin depolama sistemleriyle ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bu projelerin hızlı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için sizlerle yakın işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Yeni seçilecek yönetime de şimdiden başarılar dilerim. Kongremizin, genel kurulun başarılı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum. Hepinize saygılarımla selamlıyorum ve teşekkür ediyorum.

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Erden de göreve geldikleri 2022 yılından beri üye sayılarının çok önemli düzeyde arttığına dikkat çekerken, üç yıllık dönemde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunarak, şunları kaydetti;

3 yıl önce birlikte başlarken taşıdığımız heyecanımız aynen devam ediyor. 2022’de göreve geldik ve rüzgar gibi geçti. TÜREB Yönetim Kurulu olarak rüzgar enerji sektörüne katkı sunmak ve gelişimini sağlamak, sektörün ya da üyelerimizin sorunlarını çözmek ya da çözebilecek mercilere ulaştırmak için var gücümüzle gayret ettik. 3 yıl önce 110 kurumsal üye ile başladık şu an 220 kurumsal üyemiz var. Yine üç yıl önce 300 bireysel üyemiz varken şu an 600’e yaklaştı. Bu T.C. Enerji Bakanlığı ve kamu paydaşlarımızın sektöre ve bize gösterdiği ilgi ve desteğin bir sonucu.

Son üç senede Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımızın yoğun çabaları ve çalışmaları ile önemli faaliyetler yapar hale geldik. 3 yıldır düzenlediğimiz TÜREK’ler ondan önceki yıllara oranla katlanarak büyüdü. Son üç yılda TÜREK’te 11 bin kişi ağırladık. Daha önce belli aralıklarla yapılan yurtdışı seyahatlerini arttırdık, neredeyse hiçbir WindEurope etkinliğini kaçırmaz olduk. En son Hamburg’da şimdiye kadarki en büyük Türkiye pavilyonunu oluşturduk. Çin’den sonra Hamburg’a katılan en büyük delegasyon olduk. Uluslararası Enerji Ajansı ile Avrupa Parlamentosu ile faaliyet gösteren az sayıda enerji sektörü temsilcisinden biri olduk. Türkiye’nin potansiyelini yurtdışında tanıtmak için yoğun çaba sarf ettik.

2022 yılından buyana yapılan çalışmalar ile; 348 santral, 147 yatırımcı ve 4.570 rüzgar türbini takip edilerek TÜREB istatistik raporları yayınlandı. 80’in üzerinde firma temsilcisi ile Balıkesir’de Servis, Bakım ve Mühendislik Çalıştayı düzenlenmiş ve envanter çalışmalarına başlanıldı. Sanayi envanteri kapsamındaki 66 sanayici ve faaliyet alanı raporlandı. Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen IPA-III: Değişim Rüzgarları: Yeşil Enerji Yoluyla Paydaşların Güçlendirilmesi Projesi Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Geliştirilen TÜREB Taşeli RES projesi ile, 10.000+ MW yeni kapasite tahsisinin önünü açılmış, kamu kurumlarımızın IGA modeli ile tahsisinin önü açıldı.

Konuşmasında yeni dönemde hayata geçirmeyi hedefledikleri projelerden de bahseden TÜREB Başkanı Erden, bunları şu şekilde sıraladı;

1 – WindEurope 2028 Adaylığı: Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) olarak, dünyanın en prestijli rüzgar enerjisi etkinliklerinden biri olan WindEurope 2028’e ev sahipliği yapmak için adaylığımızı gururla açıklıyoruz. Bu adaylık, Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründeki güçlü konumunu uluslararası arenada sergilemek, yenilenebilir enerjiye yönelik inovasyon ve iş birliğini artırmak için önemli bir fırsattır.

2 – Hedefimiz yılda 5 GW, 2035’te toplam 50.000 MW RüzgarGücü! : Türkiye’nin yenilenebilir enerji geleceğini şekillendirmek için büyük bir hedef belirledik: yılda 5 GW, 2035’te 120.000 MW’ta 50.000 MW rüzgar gücü kapasitesine ulaşmak! Bu vizyon doğrultusunda, sürdürülebilir enerji yatırımlarını artıracak, yenilikçi teknolojileri destekleyecek ve sektörümüzü daha da ileriye taşıyacağız.

3 – Komitelerin Hayata Geçirilmesi: 2025 yılı itibarıyla, sürdürülebilir başarı ve etkin yönetim anlayışımız doğrultusunda, belirli alanlarda uzmanlaşmayı ve hedef odaklı çalışmayı destekleyecek komiteler oluşturmayı planlıyoruz. Bu komiteler, iş birliğini artırmayı, süreçleri optimize etmeyi ve daha verimli kararlar almayı amaçlamaktadır. Bu komiteler; Enerji Ticareti -2028 WindEurope Adaylık ve Yurtdışı İlişkiler Komitesi -Enerjik TÜREB ve TÜREB Eğitim Komitesi olacak.

4 – TÜREB’in Kamu Yararına Birlik/Dernek olması: 2025 yılı hedeflerimiz doğrultusunda, sürdürülebilir bir gelecek için değer yaratmayı amaçlayan Kamu Yararına Birlik/Dernek olmayı planlıyoruz.

5 – TÜREB Mesleki Eğitim Merkezi. 2025 yılı itibarıyla, genç yetenekleri desteklemek ve sektörümüze değer katacak uzmanlar yetiştirmek amacıyla Eğitim ve Akademi Programları hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, her biri özel olarak tasarlanmış üç temel programla hem bireysel hem de kurumsal gelişime katkıda bulunmayı hedefliyoruz: Staj Programı, Enerjik TÜREB, TÜREB Akademi.

6 – TÜREB Türbin Yatırımı: TÜREB çalışmalarına katkı sağlamak, teknik ve ticari gelir kaynağı oluşturmak amacıyla planlanmaktadır.

7 – WindEurope’sTechnology Workshop: Rüzgar enerjisi teknolojilerinin geleceği İstanbul’da buluşuyor! WindEurope’sTechnology Workshop, ilk kez Türkiye’de, İstanbul’da düzenleniyor. Bu özel etkinlik, yenilikçi teknolojilerin, sektörel gelişmelerin ve en iyi uygulamaların ele alınacağı, uluslararası bir buluşma noktası olacak.

8 – Proje Faaliyetleri Hızlandırılacak: Çandarlı Limanı ve Temiz Enerji Endüstri Bölgesi, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Faaliyetleri, Taşeli TÜREB Enerji Adası Projesi faaliyetleri hızlandırılacak.

9 – Avrupa Birliği Projeleri Hayata Geçecek!: 2025 yılı itibarıyla Avrupa Birliği projelerimizi hayata geçiriyoruz! Bu projelerle uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi, yenilikçi fikirleri desteklemeyi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Avrupa standartlarında gerçekleşecek bu çalışmalar, hem kurumumuza hem de sektörümüze değer katacak.

10 – Dijital Dönüşümü Sağlayacağız! 2025 yılında, süreçlerimizi daha akıllı, hızlı ve verimli hale getirmek için dijital dönüşüm çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Teknoloji odaklı bu adımlarla, iş süreçlerimizi optimize ederken yenilikçi çözümleri ön plana çıkaracağız. TÜREB App, TÜREB Yeni Web Sitesi, TÜREB interaktif Türkiye Rüzgar Haritası’nın Devreye Alınması projelerini yürüteceğiz

Bugün yapılan seçim ile TÜREB’in Yönetim ve Denetim Kurulu şu şekilde oluştu;

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
İBRAHİM ERDEN – EESI ENERGREEN ENERJİ
ZEYNEL KILINÇ – CUMHURBAŞKANLIĞI YATIRIM OFİSİ
AHMET ÖZKAYA -ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI
ERSAN GÜLAY – TATLIPINAR ENERJİ ÜRETİM
MUSTAFA KEMAL GÜNGÖR – AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ
EBRU ARICI – ARI-ES MÜHENDİSLİK ENERJİ
EVREN AKTAŞ – BORUSAN ENBW ENERJİ
KORAY DEMİRER – DEMİRER ENERJİ 
İSMAİL KURİŞ – EKSİM ENERJİ 
ARİF GÜNYAR – ENERCON
ALPER SERÇE – ENERJİSA ENERJİ ÜRETİM
BEYHAN ÜLKER – KALYON ENERJİ YATIRIMLARI
ÇAĞRI GÜVEN -KFW IPEX-BANK TÜRKİYE TEMCİLCİLİK OFİSİ
AZMİ KÜÇÜKKELEŞ – METGÜN ENERJİ YATIRIMLARI
ÖMER FARUK NASIROĞLU -NAS ENERJİ 
ENDER ÖZATAY – NORDEX ENERJİ
BATUR YENMEZ – POLAT ENERJİ
GÖKHAN SERDAR -TPI KOMPOZİT KANAT
UFUK YAMAN – USENS ENERJİ
ALİ AYDIN – ÜLKE ENERJİ
LEVENT İSHAK – VESTAS
İSKENDER KÖKEY – İME ENERJİ
ERİNÇ KISA – AKSA ENERJİ

 

DENETİM KURULU ÜYELERİ
SERHAT METİN -TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş.
MUHAMMET ALİ OFLAZ – ELTEMTEK
MEHMET KIVANÇ – KIVANÇ ENERJİ
GÜRAY EROL – ARTI BİR ENERJİ
LEVENT KUŞGÖZ – KUŞGÖZ İZMİR VİNÇ
MECİT SANCAK – SANCAK ENERJİ
FERİDUN İZGİ

 

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELER
HABİB BABACAN – MATURE CAPITAL
KEREM ÖZEL – KARESİ ENERJİ
HAYRETTİN KILIÇ
AHMET PAKSU – SELENKA ELEKTRİK ENERJİSİ
SAMET GÜLDOĞAN – ATEŞ ÇELİK
OSMAN ÇOTUKER – KONTROLMATİK TEKNOLOJİ
BARIŞ ESEN – YEO TEKNOLOJİ
UĞUR IŞIK – RES ANATOLIA HOLDİNG

 

DENETİM KURULU YEDEK ÜYELER
TUNA GÜVEN – GET ON PORT
KEREM PAKSOY – DURATEK KORUYUCU
ALPER TERCİYANLI – WATTOX BATARYA VE ENERJİ
VOLKAN YİĞİT – APLUS ENERJİ
HÜSEYİN GÜNEŞ – KONELSİS