Türbin Üreticileri Çin’de Hayatta Kalmaya Çalışıyor
2010’da liderliğe yükselen Çin rüzgar türbini pazarı bugün keskin bir daralma ve küçülme ile karşı karşıya
Financial Times’ın konu ile ilgili haberine göre Çin rüzgar türbini pazarında yaşananlar isminin açıklanmasını istemeyen Avrupalı bir rüzgar türbini üreticisinin yetkilisinin, sektörün içinde bulunduğu durumu ”kan gölü” ifadesi ile tanımlamasına neden olacak kadar ciddi.
Devlet desteği ile son beş yılda çok hızlı büyüyen Çin rüzgar türbini pazarı 2007 – 2010 arasında her yıl iki kat civarında büyüme göstermişti. Fakat büyüyen pazar ülkedeki türbin üreticisi sayısının kısa sürede 60’a çıkmasına ve aşırı üretime neden olmuş, bu durum ise türbin fiyatlarının dip seviyeye gelmesine yol açmıştı.
Çin’den İlk Giden Repower Oluyor
Fiyatların düşmesi dışında, çeşitli gelişmeler sonucunda düşen talep ise Alman Repower şirketinin ülkedeki türbin üretim faaliyetini durdurma kararı almasına neden oldu.
Repower’dan yapılan açıklamada şirketin Moğolistan’daki bir fabrikada gerçekleştirdiği rüzgar türbini üretimi faaliyetini durdurmayı planladığı belirtildi. Şirket buna rağmen türbin ekipmanları üreten diğer küçük işletmelerinin faaliyetini ise durdurmayacak.
Şirket çoğunluk hissesine sahip olduğu fabrikadaki faaliyeti için Çin devletine ait bir sanayi şirketi ile ortaklık geliştirmişti. Repower’ın faaliyetini durdurmasının ardından Çinli şirketin fabrikadaki çoğunluk hissesine sahip olacağı tahmin ediliyor. Repower’ın kardeş şirketi Hintli Suzlon ise ülkedeki mevcudiyetini koruyacak.
Repower şirketinin Çin bölümü üst yöneticisi Wolfgang Jussen zarar ederken üretime devam edemeyeceklerini söylerken, Çin hükümetinin pazardaki aşırı hızlı büyümenin yarattığı olumsuz durumun ise farkına vardığını sözlerine ekledi.
Jussen’e göre Çin hükümetinden gelmeye başlayan yüksek kalite talepleri karşısında bir çok yerli türbin üreticisi sektörden yok olacak iken, bir süre sonra Çin pazarında 10 civarında yerli firma ile az sayıda yabancı üretici kalacak.
Nordex Çin’in üst yöneticisi Jens Olsen ise bir kaç yıl içinde Çin pazarının yıllık 18 GW’lık büyüklüğe ulaşacağını öngörürken, şu anki sorunun bu 18 GW’lık talebin kim tarafından sağlanacağı olduğunu söylüyor.
Enflasyon ve Bürokrasi Türbin Siparişlerinin Düşmesine Neden Oluyor
2011 yılının ilk yarısında küresel rüzgar türbini pazarı yüzde 15’lik büyüme gösterirken Çin pazarında bu rakam aynı dönemde yüzde 2.6 seviyesinde kalmıştı. 2011 yılının ise sektörde küçülme ile kapanacağı bekleniyor.
Çin’in ısınan ekonomisinin yarattığı enflasyon baskısı nedeni ile Çin hükümetinin uygulamaya başladığı sıkı para politikası türbin siparişlerinin düşmesinde önemli etki gösterdi. Zira bu politika nedeni ile daralan kredi piyasası yatırımcıların rüzgar projeleri için finansman bulmasını zorlaştırmaya başladı.
Bununla birlikte 2011’de ülkede düşük kaliteli türbinlerin kullanıldığı bazı rüzgar tarlalarından kaynaklanan elektrik dalgalanmaları sonucunda yaşanan kesintiler Çin hükümetinin bazı önemli regülasyonları devreye sokmasına neden oldu. Bu regülasyonların yarattığı bürokrasi ise rüzgar projelerinin devreye girme sürecini zorlaştırdı ve uzamasına neden olmaya başladı.