Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılacak
EPDK taslak çalışmayı kamuoyu görüşüne açtı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklikler öneren taslak çalışmayı kamuoyu görüşüne açtı.
26 Temmuz 2024 tarihine kadar kamuoyu görüşüne açık olacak çalışma, yönetmeliğin perakende satış sözleşmelerine, güvence bedellerine, sayaç okuma işlemlerine, kaçak elektrik tüketimine ve tüketicilerin korunmasına yönelik 15 ayrı maddesinde değişiklik içeriyor.
Çalışma ayrıca yönetmeliğe “Diğer hükümler” başlıklı bir madde ile birlikte bu maddenin ikinci fıkrasına yönelik geçici bir madde eklenmesini de içeriyor.
Bu maddenin ilk fıkrasına göre elektrik kayıplarının ülke ortalamasının üzerinde olan bölgelerde tarımsal sulama amaçlı olarak kaçak elektrik kullanımı halinde, kaçak elektrik bedelinin müşterek tüketim yapan tüketicilerinin tamamının sorumlu olmasını içeriyor.
Maddenin ikinci fıkrası ise satış sözleşmelerine dair iade edilemeyen güvence bedellerine yönelik hükümler içeriyor.
Sözleşmelerde kağıt sayfa sayısı azaltılacak
EPDK tarafından konu ile ilgili yapılan basın açıklamasında yapılacak değişiklik ile abonelerin imzasına sunulacak perakende satış sözleşmelerinin temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfadan oluşacağını, sözleşmenin tamamının ise dijital ortamda aboneye iletileceği bildirildi.
Açıklamada böylelikle sektörün dijitalleşen dünyaya uyumu için kağıt ve zaman israfının önüne geçileceğine vurgu yapıld.
Düzenli ödeme yapan tüketicilerden yeni sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak
Açıklamada uygulamada halen mesken aboneleri için 680 ila 1.135 TL arasında güvence bedeli alındığını, sözleşmeleri borçtan dolayı iptal edilen abonelerin ise yeni abonelik yaptırmak için yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödediği hatırlatılırken, bu uygulama da değişikliğe gidileceği belirtildi.
Değişiklik sonrası fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak.
Yabancı uyruklu elektrik tüketicileri için ise farklı bir uygulamaya geçilecek.
Açıklamada EPDK’nın yabancı uyruklu tüketicilerin genellikle aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk etmesinin yasal takibe konu kalıntı borç tutarını artırdığını tespit ettiği ifade edilirken, bu duruma karşılık olarak yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin yüzde 50 daha fazla alınacağı belirtildi.
Bununla birlikte fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri de bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.
Kalıntı güvence bedeli tüm tüketicilere yansıtılacak
Düzenleme satış sözleşmesinin sonlanmasından sonra talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedelleri ile ilgili de değişiklikler getiriyor.
Buna göre sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında unutularak talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedellerinden oluşan toplam meblağ tarifeden düşmek suretiyle tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak.
Bununla birlikte bu abonelerin güvence bedeli hakkı ise baki olacak ve talebi halinde ilgili şirketlerin söz konusu bedeli ödeme yükümlülüğü devam edecek.
Kaçak elektrik kullanımında önlem ve cezalar artırılacak
Düzenleme kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirleri de içeriyor.
EPDK açıklamasına göre kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında şirketlerin uygulamalarında görülen eksiklikler ortadan kaldırılacak. İlgili işlemler açısından dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak.
Kaçak kullanımı ceza katsayısı arttırılacak, kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha fazla ceza ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde herhangi bir asayiş sorununa meydan vermeden kaçak miktarı tespiti ve önlenmesi için her türlü teknolojik imkan ve veri kullanımı arttırılacak.
Kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında borç sahibine bildirim yapmadan dağıtım şirketi tarafından yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek, bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.