TUDEF’ten TSKB’ye Eleştiri

Tüketici Dernekleri Federasyonu TSKB’yi eleştirirken, bankadan konu ile ilgili açıklama yapıldı.

17 Mart 2011

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TUDEF) tarafından yapılan bir açıklamada son yıllarda yenilenebilir enerji projelerine sağladığı yüksek finansman ile dikkat çeken Türkiye Sınai Kalkınma Bankası eleştirildi.

Yapılan açıklamada 2009 sonu itibari ile TSKB tarafından finanse edilen 80 yenilenebilir enerji projesinin 72’sinin HES olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada bu durum eleştirilirken, benzer şekilde ¨İklim Yatırım Fonu¨ aracılığı ile çeşitli bankalara yenilenebilir enerji projeleri için aktarılan 3.85 milyar doların yine yoğun olarak HES  yatırımları için harcanacağı ve bunun Türkiye’nin bazı bölgelerinde doğal hayata zarar vereceği iddia edilirken, TSKB gibi iklim değişimi konusunda iddia sahibi olan bir banka için bunun bir çelişki olduğu belirtildi.

TSKB: ¨Hidroelektrik projeleri finansmanının oranı sektördeki yatırımlar ile paralel¨

TSKB yetkilileri ise konu ile ilgili Yeşil Ekonomi’ye açıklamalarında, 1950 yılından beri Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için özel sektör yatırımlarının orta-uzun vadeli finansmanını gerçekleştirmekte olan bankanın son dönemde ise Türkiye’nin fosil yakıt bağımlılığını azaltıp, yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesini öngören ve bu anlamda AB politikaları ile dünyada iklim değişimi ile benimsenen stratejiler ile paralellik gösteren  politikalarına destek vermekte olduğu bildirildi.

TSKB’nin bu kapsamda kaynak sağladığı uluslar üstü kuruluşlarla birlikte hem yenilenebilir enerji hem de enerji verimliliği projelerinin finansmanı için “İklim Değişikliğini Önleme” kaynak paketi oluşturduğu,  bu paketle enerjinin hem rüzgar, güneş, su, jeotermal ve biokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hem de enerji verimliliği projeleri ile tasarrufun desteklenmesi amaçlandığı belirtildi. Açıklamada bu projelerin nasıl finanse edileceği hakkında yine kaynak sağlayıcı kuruluşlarla birlikte detaylı şartnameler düzenlenmekte ve projelerin çevre etkilerinin azaltılması için azami gayret sarf edilmekte olduğunun ise altı çizilirken şu ifadelere  yer verildi;

¨Her projenin doğal olarak TSKB finansman sağladığı enerji projeleri de dahil tüm yatırım projelerinde çevresel etkileri minimize etme yönündeki hedefini proje değerleme ve uygulama süreçlerine entegre etmiştir. Tüm doğrudan ve dolaylı yatırım finansmanlarında sadece Türk Çevre Mevzuatına değil aynı zamanda uluslararası kabul görmüş kriterlere de dikkat edilmektedir. Projeler olası çevresel ve sosyal olası riskler dikkate alınarak sınıflandırılmakta, oluşacak risklerin azaltılması için ilave çalışmalar ve raporlamalar yapılmaktadır. ¨

Açıklamada Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminin ağırlıklı olarak hidroelektrik projeleri ile başladığı fakat ilerleyen dönemlerde  rüzgar, jeotermal ve biokütle yatırımlarının sayısında da beklenen artış ile paralel olarak TSKB’nin bu yatırımlara yönelik finansmanının artabileceği ifade edildi. Bununla beraber enerji verimliliği projelerinin de önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği belirtildi.

Bankanın yaptığı açıklamada ayrıca TSKB’nin finanse ettiği yenilenebilir enerji projelerinin faaliyete geçmesi ile Türkiye’nin sera gazı salımı 5,8 milyon ton diğer bir deyişle %1 azalacağı, Türkiye’de ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikası alan ilk banka olan TSKB’nin, finansman faaliyetlerinde çevreye duyarlı bankacılık yaklaşımı ile son üç yıldır Financial Times ve IFC tarafından “Yılın Sürdürülebilir Bankası” ödülüne layık görüldüğü de hatırlatıldı.