TÜBİTAK temiz teknolojiler ve kadın girişimciler için yeni çağrılar açtı
Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı kapsamında iki yeni çağrı açıldı

TÜBİTAK tarafından, UNIDO iş birliği ile yürütülen Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı’nın (Global Cleantech Innovation Programme – GCIP) 2. Fazı kapsamında iki yeni çağrı açılırken, program kapsamında kadın girişimcilere özel destekler sağlanacağı da bildirildi.[1]
Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre “GCIP Türkiye 2025 Hızlandırıcısı” çağrısına Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji, Atık Zenginleştirme, Su Verimliliği, Çevre Dostu Yapılar, Ulaşım ile İleri Malzeme ve Kimyasallar başlıklarını kapsayan projeler için 16 Nisan 2025 ve 28 Mayıs 2025 tarihleri arasında başvuru yapılabilecek.
Çağrı kapsamında yapılan değerlendirmelerde birinci proje 600 bin TL, ikinci proje 450 bin TL ve üçüncü proje 300 bin TL ödül kazanacak.
Finale kalan en başarılı 10 takım da TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden çeşitli ek puan avantajları ile yararlanabilecek.
Yeşil Ekonomiye geçişte göçmenlerin dahil edilmesi desteklenecek
Program kapsamında açılan ikinci çağrı da Türkiye’de yaşayan göçmenlerin Türkiye’nin Yeşil Ekonomi’ye geçiş sürecine dahil edilmesine yönelik oldu.
Çok Paydaşlı Güven Fonu (Multi Partner Trust Fund-MPTF) tarafından finanse edilen “Türkiye’nin Yeşil Ekonomiye Geçişinde Göçmenlerin Dahil Edilmesini Destekleme Projesi” kapsamında açılan “Kapsayıcı Yeşil Geçiş Hızlandırıcısı 2025 Çağrısı” için de aynı tarihlerde başvuru yapılması gerekiyor.
Bu çağrıya çevre dostu, sürdürülebilir ve iklim nötr toplumlara ulaşmayı hedefleyen teknoloji tabanlı yenilikçi çözüm önerileri için başvuru yapılabilecek.
Bu çağrı için de birincilik ödülü 600 bin TL, ikincilik ödülü 450 bin TL ve üçüncülük ödülü 300 bin TL olacak.
Kadın girişimcilere ek destekler sağlanacak
Bununla birlikte program kapsamında kadın girişimcilerin sahibi veya yöneticisi olduğu şirketler de ek desteklerden yararlanabilecek.
Program kapsamındaki Temiz Teknoloji Alanında Kadın Girişimciler için Yatırıma Hazırlık ve Küreselleşme Modülü ile GCIP Hızlandırıcılarına seçilen takımlar arasından seçilecek, kurucularından biri veya en az bir üst düzey yöneticisi kadın olan takımlardan birine ek destek sağlanacak.
Bu modülde yer alacak takımın girişiminin yatırıma hazırlık seviyeleri uzmanlar tarafından değerlendirilecek, gelişime açık konularda takımların ihtiyaçlarına özel uzman yönderler atanacak, ustalık atölye çalışmaları ve yatırımcı buluşmaları gerçekleştirilecek.
Bununla birlikte programa başvuran ve kadın girişimcilerin yönetiminde olduğu takımlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından dört başlık altında 275 bin TL’lik destek sağlanacak.
Kadın girişimcilere sağlanacak bu destek başlıkları da Toplumsal Etkide Öncü Kadın Girişimci, Yenilikçi Kadın Girişimci, En İyi Gelişim Gösteren Kadın Girişimci ve Genç Kadın Girişimci olacak.
[1]