“Toplayıcılık düzenlemeleri 1-2 hafta içinde yürürlüğe girecek”

EPDK Elektrik Piyasası Grup Başkanı Deniz Daştan ikincil mevzuat düzenlemelerinin tamamlandığını söyledi

4 Aralık 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Grup Başkanı Deniz Daştan, toplayıcılık düzenlemelerine yönelik çalışmaların tamamlandığını ve 1-2 hafta içerisinde Resmî Gazete’de yayımlanabileceğini söyledi.

Deniz Daştan Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi‘nde yaptığı konuşmada toplayıcılık faaliyetine ilişkin olarak 14 ay süren ikincil mevzuat çalışmalarının yakın zaman önce sonlandırıldığını ve iki hafta önce on düzenlemeyi içeren paketin EPDK Kurulundan geçerek, yayımlanmak üzere Resmî Gazete’ye gönderildiğini söyledi.

Deniz Daştan toplayıcılığa ilişkin mevzuatın yürürlüğe girmesi ile birlikte toplayıcılık lisansı almak suretiyle birden fazla hidroelektrik santrali olan enerji yatırımcılarının, tüketim tesisleri ile birlikte on yılını doldurmuş lisanssız üretim santrallerini de tek bir portföyde birleştirerek her bir saat için yapılacak enerji alış ve satış işlemlerini yönlendirme ve dengesizlik unsurlarını giderme imkanına sahip olacaklarını söyledi.

“Hibrit santraller için 2025’ten itibaren yeni kapasite tahsisleri yapılacak”

Konuşmasında Türkiye’nin hidroelektrik alanındaki mevcut kurulu gücünün 32 bin MW’ı geçtiğini hatırlatan Deniz Daştan, Devlet Su İşleri tarafından geliştirilen yeni projeler ile birlikte ulaşılabilecek güç potansiyelinin 60 bin MW’ın üzerinde olduğuna da dikkat çekti.

Son yıllarda kuraklığın artmasına bağlı olarak hidroelektrik santral yatırımcılarının özellikle yaz aylarında yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını da kaydeden Daştan, bu anlamda EPDK olarak hibrit santrallerin hayata geçmesini çok önemsediklerini ifade etti. Şimdiye kadar 900 MW gücündeki hidroelektrik santrallerine hibrit kapasite tahsisi yapıldığını kaydeden Deniz Daştan, son iki yılda depolamalı rüzgâr ve güneş enerjisi santralinin gerisinde kalan bu alanda 2025 yılından itibaren yeni kapasiteler tahsis edileceğini de sözlerine ekledi.

“Pompaj HES’ler için 2.000 MW kapasite tahsis edilecek”

Konuşmasında dünyada 180 GW düzeyinde kurulu gücü bulunan pompaj depolamalı HES projelerine Türkiye’nin de ihtiyacı olduğuna değinen Deniz Daştan, bu projelerin konumlandırıldıkları yerlerin incelendiğinde yakınlarında halihazırda bir nükleer enerji santrali bulunduğunun görüldüğünü ifade etti.

Pompaj depolamalı HES’lerin en önemli fonksiyonunun, gece üretilen yüksek enerjinin tüketilemediği durumlarda, depolanarak puant saatlere taşınması olduğunu ifade eden Daştan, EPDK olarak 2028 yılı itibariyle bu alanda 2.000 MW’lık bir projeye ön lisans vermeyi hedefledikleri bilgisini de paylaştı.

Daştan bu projelerin 7-8 yıl içinde devreye alınabildiğine de dikkat çekerken, Türkiye’nin nükleer santrallerinin devreye girmesi sonrasından pompaj depolamalı HES’lerin devreye alınmasına kadar olan süre içinde ihtiyaç duyulacak bu fonksiyonun da depolamalı rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerine ilişkin verilmiş olan ön lisanslar kapsamında kurulacak santraller tarafından yerine getirilmesini beklediklerini söyledi.

YEKDEM’e tekrar başvuru oranı %95 oldu

Deniz Daştan açıklamasında 2025 yılı için YEKDEM’de başvuru sürelerinin 2 Aralık 2024 günü saat 24.00 itibari ile dolduğunu hatırlatırken, YEKDEM kapsamındaki mevcut santrallerinin %95’lik bölümününün 2025 yılı için tekrar YEKDEM başvurusu yaptıkları bilgisini de verdi.