TKB: ”Yenilenebilir enerji öncelikli sektörümüz”

TKB Genel Müdürü Abdullah Çelik, yenilenebilir enerji yatırımları için 180 milyon dolarlık kaynağı yakında kullanıma açacaklarını bildirdi.

22 Nisan 2009

TKB’nin bugün yapılan genel kurulunun açılışında konuşan Abdullah Çelik, dünya genelinde yaşanan ekonomik ve finansal krizin, reel sektöre uygun şartlarda orta ve uzun vadeli kredi sağlayan kalkınma bankalarının önemini daha da artırdığına işaret etti.

Türkiye’de, ”kamu kesimi ve finansal kesimin krize karşı daha dayanıklı olduğu, ancak reel sektörün, gerek finansman imkanları gerekse yurt içi ve yurt dışı talepte meydana gelen düşüşler nedeniyle krizden en çok etkilenen aktör olarak ortaya çıktığı”nın görüldüğünü belirten Çelik, ”Bu husus da ticari bankaların maliyetlerinin yükseldiği bir ortamda Hazine garantili kredi temin edebilme avantajına sahip olan TKB’nin reel sektöre makul faiz oranlarıyla uzun vadeli kredi temin etmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” dedi.

Kredilendirme faaliyetlerinde, yurt dışından sağladıkları fonları, yurt içindeki verimli, karlı, katma değer yaradan yatırımlara aktarmaya önem verdiklerini vurgulayan Çelik, 2006’da 137 milyon lira olan kullandırılan kredi miktarının, 2007’de 188 milyon liraya, 2008’de 240,4 milyon liraya yükseldiğini, kredilerin aktif içindeki payının da sırasıyla aynı yıllarda yüzde 37’den, yüzde 48 ve yüzde 57,53’e çıktığını söyledi. Çelik, bu yılın Ocak-Mart döneminde ise 104,7 milyon lira kredi kullandırdıklarını açıkladı.

Bankanın kullandırdığı kredi miktarı yüzde 48 artarken, yabancı kaynaklarındaki artışın yüzde 53 olduğuna işaret eden Çelik, ”Bankamız, doğru girişimci, doğru yatırım konusu seçimi ve yatırımın ihtiyaç duyduğu finansmanın en uygun koşullarda sağlanması temel ilkesini uygulayarak, ülkenin ihtiyaç duyduğu yatırımların finansmanında aktif rol üstlenmeye devam edecektir. Spekülatif risk almadan, kontrollü bir risk politikası ile sağlıklı ve dengeli büyüme hedefi çerçevesinde, kredilendirme politikası uyguluyoruz” dedi.

TKB Genel Müdürü Abdullah Çelik’in verdiği bilgiye göre, geçen yıl KOBİ’lere yönelik, OSTİM-İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde pilot uygulama başlatılan apeks bankacılık kredisi kapsamında, ayrılan 20 milyon liralık kaynağın tamamı kullandırıldı ve 500 kişilik ek istihdam sağlandı. Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile geçen yıl imzalanan anlaşma kapsamında sağlanan 20 milyon avroluk fon da apeks kredi olarak kullandırılmak üzere Mart ayında bankaya aktarıldı.

İslam Kalkınma Bankası’ndan da imalatçı KOBİ’lere kullandırmak üzere 40 milyon dolar kredi sağlandığını bildiren Çelik, yeni apeks projeleri geliştirilerek Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarından kaynak sağlama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

TKB’nin, Avrupa Yatırım Fonu ile birlikte 150 milyon avro başlangıç sermayeli İstanbul Risk Sermayesi Girişimi’nin (iVCi) kuruluşuna öncülük ettiğini hatırlatan Genel Müdür Çelik, girişimin tanıtımı konusunda potansiyel yatırımcı firmalarla görüştüklerini ve bu yılın ilk yarısında bu konuda uygulama yapılmasını öngördüklerini söyledi.

AB kaynakları ile yürütülecek Küçük İşletmeler Kredi Programı (SELP-II) teknik yardım projesinin de başladığını, bu kapsamda 85 milyon avroluk bir kaynağın söz konusu olduğunu belirten Abdullah Çelik, bankaların kurulan AB Türkiye Fonu’ndan sağlayacakları kaynaklar ile kalkınmada öncelikli yörelerdeki KOBİ’lerin finansman ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi. Çelik, başlangıçta Alman Kalkınma Bankası tarafından yönetilecek fonun yönetiminin daha sonra TKB’ye devredileceğine, böylece TKB’nin uluslararası bir fonu yöneteceğine işaret etti.

Enerji Yatırımlarına 150 Milyon Dolarlık Kaynak

TKB Genel Müdürü Abdullah Çelik, banka olarak enerji yatırımı yapan bankaların kredilendirilmesine özel önem verdiklerini ve firmalara şimdiye kadar 195,9 milyon lira kredi tahsis ettklerini belirtirken, bu sektördeki firmalardan yenilenebilir enerji yatırımları için bu yılın ilk üç ayında 375,9 milyon lira kredi başvurusu geldiğini açıkladı.

Çelik, Hazine Müsteşarlığı’nın desteği ile yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere Dünya Bankası’ndan 150 milyon dolar, Temiz Teknoloji Fonu’ndan da 30 milyon dolar olmak üzere toplam 180 milyon dolar kaynak sağlandığını, bu kredilerin kısa sürede yatırımcıların hizmetine sunulacağını bildirdi.

Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ile KOBİ’lerin yatırım ve işletme kredisi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Avrupa Yatırım Bankası tarafından kullandırılacak toplam 400 milyon avroluk kredinin kullandırımına da aracılık edeceklerini hatırlatan Abdullah Çelik, krediye ilişkin müzakerelerin de başladığını kaydetti. (AA)