Ticaret soruşturmasına Avrupa içinden muhalefet sesleri yükseliyor

Çinli panel üreticileri aleyhine başlatılan soruşturmaya karşı Avrupalı güneş enerjisi şirketlerinden itirazlar yükseliyor

30 Nisan 2013

Avrupa Birliğinde Çinli güneş paneli üreticileri aleyhine başlatılan ticaret soruşturması devam ederken birlik üyesi 27 ülkede faaliyet gösteren güneş enerjisi sistemleri kurulumu yapan firmalar ile yapılan bir anket çalışması dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.

Almanya, Bonn merkezli araştırma kuruluşu Europressedienst tarafından 2,303 firma ile iletişime geçilerek bunlardan 532’si ile telefon üzerinden yapılan çalışmanın sonuçlarına göre sektörün yüzde 65’i soruşturmada Çinli üreticilere  anti-damping vergileri uygulanması lehinde görüş bildirirken, yüzde 18’i ise aleyhte görüş bildirdi.

Araştırmanın sonuçlarına göre uygulamanın lehinde görüş bildirenlerin oranı Belçika’da yüzde 83.3, Almanya’da yüzde 64.2 iken İngiltere’de ise yüzde 42.9 düzeyinde kaldı.

Yine sonuçlara göre katılımcı firmaların yüzde 57’si soruşturmanın sonuçlarından hemen etkilenmeyeceklerini ifade ederken, yüzde 5’i iflas edeceklerini yüzde 10’u ise istihdamlarını düşürmek zorunda kalacaklarını belirtti.

Bununla birlikte Nisan ayı başında birlik ülkelerinde güneş enerjisi sistemleri kurulumu gerçekleştiren 1,024 şirket Avrupa Ticaret Komiseri Karel De Gucht’a bir mektup göndererek soruşturmanın durdurulmasını talep etmişti.

Şirketler mektupta Çin’den ithal edilen güneş panellerine ek gümrük vergileri getirilmesinin Avrupa’daki panel fiyatlarının yükselmesine bunun ise kurulumların azalmasına ve ekonomik ile istihdam kaybına neden olacağını iddia etmişlerdi.

2012’nin Temmuz ayında liderliğini Alman güneş paneli üreticisi SolarWorld’ün  yaptığı Almanya, İspanya ve İtalya merkezli 25 şirket Avrupa Komisyonu’na, Çinli rakiplerinin ürünlerini hükümetlerinin finansal desteği ile uluslararası adil rekabeti ihlal edecek şekilde çok düşük fiyatlarda sattıklarını iddia ederek ticaret soruşturması açılması için başvuruda bulunmuşlardı.

Başvurunun değerlendirilmesi ardından Eylül ayında başlatılan soruşturma ile ilgili AB açıklamasında 2011 yılında Avrupa ülkelerinin Çin’den 21 milyar avro değerinde ithalat gerçekleştirdiğine dikkat çekilmişti.