THY çöpten jet yakıtı üreten şirket ile görüşmelere başladı

Şirket ABD’li Solena Fuels Corporation ile alternatifleri değerlendirdiğini açıkladı

27 Haziran 2013

Türk Hava Yolları’nın ABD’li biyoyakıt şirketi Solena Fuels Corporation ile Türkiye’de biyoyakıt üretimine yönelik olası alternatifleri değerlendirmek üzere bağlayıcı olmayan iyi niyet anlaşması imzaladığı bildirildi.

Türk Hava Yolları tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada anlaşma ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi, bu çerçevedeki projelerin desteklenmesi, karbon emisyonunun azaltılması ve yakıt tedariğinde kaynak çeşitliliği sağlanmasının amaçladığı belirtildi.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve değişkenlik özellikle son yıllarda ticari ve askeri uçaklar için alternatif yakıt arayışlarını gündeme getirmiş durumda. ABD ordusu için bu alanda çalışmalar yapılmakta olduğu daha önce açıklanmış iken ticari havacılık sektöründe ise BoeingAirbus gibi uçak üreticileri de uçaklar için biyoyakıt geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

Solena Fuels Lufthansa ve Biritish Airways ile anlaşma imzalamıştı

ABD, Washington merkezli Solena Fuels ise özellikle son bir yıl içinde Lufthansa ve British Airways ile jet yakıtı üretimi için yaptığı uzun vadeli tedarik anlaşmaları ile bu alanda dikkatleri üzerine çekmiş bir şirket.

Solena Fuels’in dikkat çekici özelliği ise şirketin geliştirdiği teknolojinin kentsel atıkları değerlendirerek bu atıklardan gerek jet yakıtı ve biyodizel gerek ise elektrik üretimi sağlayabilmesi. Şirketin ürettiği yakıtlar hava, kara ve deniz araçlarının motorlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan kullanılabilmesini de mümkün kılıyor.

Lufthansa 2012 Eylül’ünde şirketin Almanya’da kuracağı tesiste kentsel atıklardan üretilecek 520 bin ton jet yakıtını satın almak için mutabakat anlaşması imzalamıştı.
British Airways ise geçen yılın Aralık ayında Solena Fuels tarafından Londra’da kurulacak ve yıllık 16 milyon galon ( 1 galon = 3.78 litre ) jet yakıtı üretimi kapasitesine sahip olacak tesiste üretilecek tüm jet yakıtını 10 yıl boyunca satın almak için anlaşma imzalamıştı.

Bununla birlikte havacılık sektöründeki şirketler gerek sosyal sorumluluk gerek ise özellikle Avrupa Birliği tarafından bu alanda  hedeflenen düzenlemelerin etkisi ile karbon ayak izlerini düşürmeye çalışıyorlar.

Karbondioksit salımlarının yüzde 2’si havacılık kaynaklı

2012’de dünya nüfusunun yarattığı karbondioksit salımı 34 milyar ton iken, bu rakamın yüzde 2’sine denk gelen 689 milyon tonluk kısmı havacılık endüstrisi tarafından gerçekleştirilmişti. Aynı yıl ulaşım sektöründe neden olunan karbondioksit salımlarında havacılık sektörünün payı yüzde 12, karayolu taşımacılığının ise yüzde 74 olmuştu.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) çalışmalarına göre havacılık sektörünün küresel ısınmaya katkısı tam olarak bilinemiyor iken, sektörün bu alandaki gerçek etkisi gerçekleştirdiği azot oksit (NOx) ve su buharı gibi salımlar ile karbondioksit salımlarının yarattığı etkinin 2 ila 4 katına ulaşmasına neden oluyor.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun hesaplamasına göre Ankara-İstanbul arasında gidiş geliş olarak ekonomi sınıfında seyahat eden bir yolcunun neden olduğu karbondioksit salımı ise 116.78 kg düzeyinde bulunuyor.