Temiz enerji sektörü hayat kurtarmak için seferber oldu

Sektör depremzedelere hem maddi hem de teknik insan gücü ile destek olmak için seferber oldu

9 Şubat 2023

6 Şubat 2023 sabahı Kahramanmaraş merkezli olarak başlayan ve Türkiye’nin doğusundaki 10 ilde çok yıkıcı etkiye yol açan deprem felaketinin ardından temiz enerji sektörü de zamana karşı yarışta hızla harekete geçti.

Sektörden yüzlerce firma bölge halkı için gerek ayni, gerekse de nakdi yardımda bulunmak için hızla harekete geçerken, birçok firma da kurtarma çalışmalarına insan gücü ile de katkıda bulunmak için ekiplerini bölgeye yönlendirdiler.

Sivil toplum örgütleri de çok hızlı bir şekilde aksiyon alarak üyelerinin bölgeye ulaştırabileceği yardımların toplam etkinliğini artıracak adımlar attılar.

Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) depremin yaşandığı saatlerin hemen ardından yaptığı çalışmalar ile üyeleri tarafından sağlanan temel ihtiyaç maddeleri ve konteynırları, depremden en fazla etkilenen şehirlerden olan Hatay’a sevk etti.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök konvoy ile birlikte gittiği Hatay’da malzemelerin sevk koordinasyonunda yer alırken, aynı zamanda depremden zarar gördüğü için ulaşıma kapatılan Hatay Havalimanı’nın hızla düzeltilmesi ve yeniden hizmete alınması sürecine öncülük etti.

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) de üyeleri ile gerçekleştirdiği koordinasyon ile Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerindeki kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için önemli sayıda teknik bilgiye sahip insan gücünün bölgeye ulaşmasını sağladı.

Derneğin organizasyonu ile TÜREB üyesi şirketlerde servis bakım, mekanik ve inşaat teknisyeni gibi alanlarda görev alan, zor ve riskli koşullarda çalışma tecrübesine sahip aynı zamanda acil ilkyardım müdahalesi gibi alanlarda eğitimi olan 270’den fazla temiz enerji sektörü çalışanı bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına destek vermeye başladı.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Üyesi şirketler de sektör adına bölgeye yardım tırı gönderimi gerçekleştirirdi. Derneğin güneş paneli üreticisi üyeleri de bağışlayacakları paneller ile deprem bölgesinin aydınlatma ihtiyaçlarının güneş enerjisi ile karşılanması için çalışmalara başladı. Dernek üyeleri bölgeye konteyner ve ihtiyaç maddelerinin sağlanması için de düzenli olarak yardımların devam ettirecekler.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) de üyeleri arasında gerçekleştirdiği koordinasyon ile bölgeye yardımların etkin şekilde ulaştırılmasına katkı sağladı. Dernek ayrıca AHBAP Derneği’nden gelen istek doğrultusunda; deprem bölgelerinde bulunan konteyner vb. gibi yerlerin aydınlatma ve telefon şarj ihtiyaçlarını karşılamak üzere şebekeden bağımsız Paket Enerji Sistemleri oluşturarak deprem bölgelerine iletmek için de çalışmalara başladı.

Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği (YEYKAD) de gerek enkaz altında kalan depremzedelerin kurtarılması, gerekse de felaketten sağ olarak kurtulanların insani ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli faaliyetler yürüttü.

Derneğin açıklamasına göre gerçekleştirilen koordinasyon ile Adıyaman, Hatay, İskenderun ve Kahramanmaraş olmak üzere felaketten etkilenen tüm illerdeki kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak adına teknik bilgiye sahip önemli sayıda insan gücünün bölgeye ulaşması sağlanırken, AFAD ve Ahbap gruplarına ekip ve iş makinaları ihtiyaçları iletildi.

Bölgeye gelen vinç ve konteynırların lojistiği için de dernek üyeleri ve ilgili şirketlerin de katkısı ile koordinasyon sağlandı.

Dernek yenilenebilir enerji şirketlerinden toplanan bağışlar ile bölgeye yardım malzemeleri, solar sistemler, şarj üniteleri, modifiye invertörler ve akü gönderimi gibi ürünlerin gönderimi gerçekleştirilirken, gıda yardım tırları da gelen çağrıların teyit edilmesi sonrası üyelerin de yardımı ile ihtiyaç sahiplerine aktarılmaya çalışıldı.