Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı desteklerine yönelik güncelleme yapıldı

Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar değiştirildi

13 Kasım 2024

Resmî Gazete’nin 11 Kasım 2024 tarihli sayısında yayımlanan düzenleme ile Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar güncellendi. [1] 

Düzenlemede ana olarak Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı uygulamasına yönelik ayrı başvuru süreci yürütülmesine, destekler için gerekli olan yatırım miktarları ve enerji desteği gibi alanlarda değişiklikler yapıldı.[2]

Kararın “Müracaat ve müracaatta aranacak belgeler” başlıklı dördüncü maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarında yapılan değişiklikler ile bu program kapsamında proje bazlı desteklerden yararlanmak üzere yapılacak başvuruların, programa özel olarak Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirileceği hükmü getirildi.

Müracaat ve müracaatta aranacak belgeler

MADDE 4-

(2) Birinci fıkrada belirtilen davet veya duyuruya istinaden kullanıcı tarafından E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve bağımsız danışmanlık kuruluşları veya Türkiye’de yerleşik kalkınma ve/veya yatırım bankalarınca hazırlanan Ek- 1’in E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenmesi gerekir. Bu fıkra hükümleri, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında proje bazlı desteklerden yararlanmak üzere yapılacak müracaatlar için uygulanmaz.

(4) Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında değerlendirilebilecek yatırım başvuruları, için bu maddenin diğer fıkraları uygulanmaz. bu program özelindeki başvuru süreçleri Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Kararın “Değerlendirme” başlıklı 5’nci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklik ile program kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltildi.

Diğer yatırımlar için de asgari sabit yatırım tutarı veya Ar-Ge harcaması için de aranan alt sınır 1 milyar TL’den 2 milyar TL’ye yükseltildi.

Değerlendirme

MADDE 5-

(2)

Projelerin bu Karar kapsamında değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının, bu Kararda belirtilen amaç ve kapsam doğrultusunda Öncelikli Ürün Listesindeki ürünlerin üretimine yönelik olan ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarının ellimilyon yüz milyon Türk Lirası, diğer yatırımlar için ise asgari sabit yatırım tutarının ya da araştırma ve geliştirme faaliyeti(Ar-Ge) harcamasının bir iki milyar Türk Lirası olması gerekir.

Aynı maddenin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile de desteklenecek projeler için Cumhurbaşkanı tarafından Destek Kararı yayımlanmasının ardından Bakanlıkça yatırım teşvik belgesi düzenleneceği hükmü getirildi.

(4) Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesine karar verilen desteklenmesi uygun görülen projeler için Destek Kararı yayımlanır. alınır ve Bakanlıkça yatırım teşvik belgesi düzenlenir.

Yine aynı maddenin altıncı fıkrasında da karar kapsamındaki desteklerden yararlanmak isteyen Öncelikli Ürün Listesindeki ürünlere yönelik yatırım projelerinin, program dışında da desteklenebileceğine yönelik ifade değişikliği yapıldı.

(6) Bu Karar kapsamındaki desteklerden yararlanmak isteyen Öncelikli Ürün Listesindeki ürünlere yönelik yatırım projeleri, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında değerlendirilir. da değerlendirilebilir. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Bakanlık tarafından belirlenecek çağrı planları dâhilinde yürütülür. Programa yapılan başvurular, Program Değerlendirme Komitesi tarafından birinci fıkra çerçevesinde ve pazar doygunluğu, destek ihtiyacı gibi kriterler dikkate alınarak değerlendirme ve önceliklendirmeye tabi tutulur. Bu değerlendirmeye göre uygun bulunan öncelikli projelerin, çağrı planındaki destek bütçesi ve benzeri kısıtlar dâhilinde, Program Değerlendirme Komitesince desteklenmesine karar verilebilir.

Cumhurbaşkanı tarafından Destek Kararı ile proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen projeler için Bakanlıkça yatırım teşvik belgesi düzenleneceğine dair “Teşvik Belgesi” başlıklı 6’ıncı madde de yürürlükten kaldırıldı.

Teşvik belgesi

MADDE 6 – (1) Cumhurbaşkanı tarafından Destek Kararı ile proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen projeler için Bakanlıkça yatırım teşvik belgesi düzenlenir.

Kararın 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasında kaldırılan ifade ile de yatırımların kısmen işletmeye geçtikleri dönemde, yatırım teşvik belgesinde öngörülen makine ve teçhizat tutarına oranı nispetinde enerji desteği kullanma imkanı kaldırıldı.

Diğer hükümler

MADDE 12

(3) Enerji desteği uygulamasına, firma tarafından talep edilmesi halinde yatırımın kısmen işletmeye geçişinin Bakanlıkça görevlendirilen en az iki eksper tarafından yerinde tespit edildiğine ilişkin ekspertiz raporunun onaylanması ile yatırım harcamalarına ilişkin yeminli mali müşavir raporunun Bakanlığa gönderilmesini veya yatırım tamamlama vizesi yapılarak tamamen işletmeye geçilmesini müteakip başlanabilir. Kısmen işletmeye geçildiğinin yerinde tespit edilmesi halinde gerçekleşen makine ve teçhizat tutarının yatırım teşvik belgesinde öngörülen makine ve teçhizat tutarına oranı nispetinde enerji desteği kullandırılabilir. Kısmen işletmeye geçişe ilişkin tespit işlemi azami yılda bir defa yapılabilir ve yatırım tamamlama vizesinden önce yararlanılabilecek toplam enerji desteği tutarı Destek Kararında belirlenen azami enerji desteği tutarının yüzde ellisini geçemez. Enerji desteği ödemesi, eski dönem borçları, gecikme faizleri, ceza bedelleri, nakliye, iletim, dağıtım, vergi, fon ve benzeri harcamalar hariç olmak üzere enerjinin temin edildiği kurum veya kuruluşlarca düzenlenmiş ve bedelinin tamamı ödenmiş faturadaki enerji tüketim harcaması esas alınarak yapılır.

Aynı maddenin on dördüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile de firmaların öz kaynakları ile yaptıkları yatırımların da yatırım teşvik belgesine konu yatırımın bütünlüğünün sağlanması kapsamında değerlendirilebileceği hükmü eklendi.

Diğer hükümler

MADDE 12

(14) Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar, ilgili mevzuatları uyarınca, KOSGEB ve/veya TÜBİTAK tarafından da doğrudan desteklenebilir. Bu yatırımlarda, KOSGEB, TÜBİTAK veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanan desteklerden yararlanılarak veya Komite tarafından uygun görülmek kaydıyla firma öz kaynaklarıyla gerçekleştirilen yatırım harcamaları, yatırım teşvik belgesine konu yatırımın bütünlüğünün sağlanması kapsamında değerlendirilebilir.

 

 


[1] Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9124)

[2] Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar Değişiklikleri – 11 Kasım 2024