Tarımda ‘iklime duyarlı’ devrim çağrısı
Tarım ve gıda tüketiminde dünya çapında “iklime duyarlı” değişiklikler gerekiyor
Richard Black – BBC Çevre Muhabiri
Yeni ve önemli bir araştırma gelecek nesillerin yeterli beslenebilmesi için tarım ve gıda tüketiminde dünya çapında “iklime duyarlı” değişiklikler yapılması gerektiğine işaret ediyor.
Tavsiyeler ise, tarımın sürdürülebilir şekilde yoğunlaştırılması, tarım alanlarından katı atık ve sera gazı salımlarının azaltılması yönünde.
Sürdürülebilir Tarım ve İklim Değişikliği Komisyonu raporunu hazırlayabilmek için bilim insanları ve siyasetçilerin sunduğu verileri bir yıldan uzun bir süre mercek altına yatırdı. Komisyon raporunu “Gezegen Üzerindeki Baskılar Konferansı”nda açıkladı. Komisyona İngiltere hükümetinin baş bilim danışmanı Profesör Sir John Beddington başkanlık ediyor.
Sir John, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Eğer 13 yıl sonra, hem şu anda yetersiz beslenen bir milyar insanın içinde olduğu yoksulluğa, hem de dünya nüfusuna eklenecek bir milyar yeni insana ilişkin çözümler üretmek istiyorsanız, tarım üretiminde dev bir artış gerçekleştirmeniz gerekiyor.” dedi.
Sir John Beddington, “Bunu daha önce kullanılan tarım teknolojisiyle yapamazsınız; çünkü bu dünyanın tümünde sera gazı salımlarının çok büyük miktarda artmasını getirir ve iklim değişikliğini etkiler.” diye ekledi.
Tarımın şu anda yeryüzünde insan salımı sera gazlarının yaklaşık üçte birini oluşturduğu düşünülüyor. Burada kesin rakamlar söylemek çok zor, çünkü sera gazı salımlarının önemli bir kısmı yeşil alanların yok edilmesinden kaynaklanıyor ve bunun yol açtığı gaz salımını ölçmek çok zor.
Bölgeler arası farklılıklar olmakla birlikte küresel ısınmanın genel olarak her yerde, en çok da Güney Asya’da tarım ürünleri hasadını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Öyle ki, bazı araştırmalar Güney Asya’nın tarım üretiminin 50 yıl içinde yarıya inebileceğine işaret ediyor.
Sürdürülebilirlik esas
Sir John, üretimi artırırken sera gazı salımlarını artırmayacak, kısacası “iklimi etkilemeyecek” türden tarım teknolojileri geliştirmek gerektiğini söylüyor.
Komisyonun çalışmalarını koordine eden Dr. Christine Negra, farklı bölgelerde ihtiyaca uygun farklı tarım teknikleri geliştirmek gerekeceğine işaret ediyor. Dr. Negra, “Bazı yerlerde organik tarım tekniklerine başvurmak uygun ya da ekonomik olarak avantajlı. Öyle olunca iyi sosyo-ekonomik ve çevresel sonuçlar verebiliyor” diyor ve sürdürüyor:
“Genetik yapısı değiştirilmiş ürünler yetiştirilen başka bazı yerlerde de gıda güvenliği ve sosyo-ekonomik sorunlara çözümler getirebiliyorsunuz. Güvenli olduğu kanıtlanan durumlarda, bu da doğru bir yaklaşım.”
Komisyonun tavsiyeleri, tarım teknikleriyle sınırlı değil.
Komisyon, tarım üretimi ve tüketimi ile ilgili ekonomik ve politik çerçevenin, sürdürülebilirliği teşvik edecek ve üretimi artırırken çevreye etkilerini asgariye indirecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Bunun için çiftçilerin daha çok yatırıma ve daha geniş bilgiye ihtiyacı olduğu ve hükümetlerin, politikalarının odağına, sürdürülebilir tarımı koymaları gerektiği vurgulanıyor.