“Tamamen Yenilenebilir Enerji İçin Tek Gereken Politik İrade”
Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi 2050 yılında Avrupa’nın tüm enerji ihtiyacının yenilenebilir enerjiden karşılanabileceğini iddia ediyor
Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi ( EREC ) isimli bir lobi grubu Avrupa Parlamentosunda dün bir açıklama yaptı. Grup tarafından hazırlanan “ 2050’yi Yeniden Düşünmek ” adlı raporun tanıtımının yapıldığı toplantıda 2050 yılında Avrupa’nın enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerjilerden sağlanmasının mümkün olduğu iddia edildi. Açıklamada hazırlanan çalışmanın bir yol haritası da sunduğu dile getirilirken bu hedefe ulaşabilmek için teknolojik düzeyin yeterli olduğunun fakat güçlü bir politik irade ve kamuoyu desteğine ihtiyaç duyulacağının altı çizildi.
Çalışmanın iddiasına göre 2050 yılında kıtanın enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerjilerden kaynaklanabilmesi için 2020 yılına kadar 963 milyar avro, 2030’a kadar 1.62 trilyon avro ve 2050 yılına kadar ise toplamda 2.8 trilyon avro yatırım yapılması gerekmekte.
Raporda yatırım tutarının yüksek görünmesine rağmen bu yatırımın kendini uzun vadede fosil yakıt kullanımının düşmesi ve karbon dioksit salımının azalması sayesinde kendisini finanse edeceği savunuluyor. Avro/Dolar paritesinin 1.35 dolar olarak kabul edildiği takdirde fosil yakıt kullanımından 2050 yılına kadar 1 trilyon avronun üzerinde tasarruf sağlanabilecek. Aynı zamanda azalan fosil yakıt kullanımı nedeni ile enerji tüketimi kaynaklı olarak salınan karbon dioksit gazı 1990 yılı düzeyine göre yüzde 90 oranında düşecek ve bu sayede karbon salımı vergilerinden dolayı 2020 yılına kadar 492 milyar avro 2050 yılına kadar ise 3.8 trilyon avrodan fazla oluşacak bir maliyetten kaçınılmış olacak.
Avrupa’nın bu hedefe ulaşmasının doğrudan ekonomik yararı ve iklim değişikliği ile mücadelenin yanında aynı zamanda enerji güvenliğinin sağlanması ve istihdam artışı gibi önemli kazanımları olacak. Araştırmacıların öngörülerine göre kıtanın tüm enerji ihtiyacının yenilenebilir enerjiden kaynaklanması halinde şu an itibari ile 550.000 kişinin istihdam edildiği sektörde 2050 yılında 6.1 milyon kişinin istihdam edilebilmesini mümkün kılacak.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına göre ise fotovoltaik güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin ağırlıklı paya sahip olacağı öngörülürken ulaşım sektöründe fosil yakıt kullanımını azaltmanın çok zor olacağı kabul ediliyor. Biyoyakıtlı ve elektrikli araçların pazara girmesi sonucunda pazarın gelişmesi ile beraber 2050 yılında toplam yenilenebilir enerji tüketiminin yüzde 10’u ulaşım sektöründen kaynaklanabilecek.
Rüzgar enerjisi ve fotovoltaik güneş enerjisinin payı ise toplam enerji tüketiminde 2020’de yüzde 10, 2030’da yüzde 18, 2050’de ise yüzde 41’e ulaşabilecek. Biyoyakıt, termal güneş enerjisi ve jeotermal enerji ise 2050’de yüzde 45’lik paya sahip olabilecek.
Raporda bu hedefe ulaşmak için Avrupa Birliği’nin enerji piyasasında tam rekabeti sağlamasının, şimdiden 2020 hedeflerinin aşılarak 2030 için hedefler belirlemesi ve enerji verimliliği hedefinin ortaya konularak enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik bir yol haritasının çıkarmasının gerektiği dile getiriliyor.