“Sürdürebilir Marka Şehir: İzmir” Toplantısı Düzenlendi

Siemens sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle “Sürdürebilir Marka Şehir: İzmir” toplantısı düzenlendi.

5 Ekim 2011

Siemens sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle “Sürdürebilir Marka Şehir: İzmir” toplantısı düzenlendi.

Toplantıda İzmir’in, mevcut ve potansiyel sanayi yatırımları, sahip olduğu zengin tarih ve kültürel yapısı ele alındı. Swiss Grand Efes’te gerçekleşen toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Siemens A.Ş Genel Müdürü Hüseyin Gelis, Capital Dergileri Yayın Direktörü Rauf Atiş, katıldı. Geleceğin kentlerini geliştirmekte sürdürebilirliliğin önemini belirten Siemens A.Ş Genel Müdürü Hüseyin Gelis, çevreci ürün portföyü ile sürdürebilir şirketlerden biri olduklarını ifade etti. Gelis, sürdürebilir şehir kavramının önemli olduğunu belirterek, “Bu toplantılarla amacımız, şehirlerin ihtiyaçlarını tanımlamak, çözüm önerileri sunmak, buna göre yapılacak sürdürebilir planlama ve yatkırımlarla yehirleri daha yaşanabilir hale getirmektir. İzmir, 8 bin 500 yıllık zengin kültürü ile çok değerli bir şehrimiz. Gelecekte de potansiyeline bağlı olarak artacak alt yapı yatırımlarıyla önemini korumaya devam edecektir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise sürdürebilir kalkınma ve çevre karvarmalarının şehirlerin vizyon ve stratejilerinde ilk sıraya oturduğunu ifade ederek, “Siemens’in kurucusu Werner Von Siemens’in ‘Ben bugün kar edeceğim diye geleceği satmam’ sözünü öğrenince de, bu heyecanım ikiye katlandı. Sürdürülebilir kalkınma ve yaşanabilir bir çevre kavramları, vizyon ve stratejik hedeflerde süratle ilk sıralara yükseliyor. İzmir, çevre konusunda yüksek hassasiyetlere sahip ve bu alanda örnek yatırımlar gerçekleştirmiş öncü bir kent. İzmir, sürdürülebilirliğin sadece yeşil anlamına gelmediğini çok iyi bilen, sürdürülebilirliği kültürel anlamda da önemseyen, geçmişine bağlı, geçmişiyle gurur duyan bir kent. İzmir, Türkiye’deki çok ortaklı şirket modelinin öncüsü, girişimci bir kenttir” dedi.

İzmir’i yeniden tasarlayacaklarını dile getiren Kocaoğlu, “İç körfezi İzmirliler için bir gösteri mekanı olarak, Mavişehir’den Narlıdere’ye kadar uzanan sahil bandını da bir yaşam alanı olarak yeniden tasarlayacağız. Ayrıca kentin yamaçlarında nitelikli bir tasarımla kent terasları oluşturacağız. Sürdürülebilir kent İzmir hedefimizin tam odak noktasında ise ‘yüzülebilir nitelikte bir deniz’i hedefleyen Büyük Körfez Projesi yatıyor. Kentiçi ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirebilmek için raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık veriyoruz. Kentsel atıkları bir zararlı madde gibi bertaraf etmek yerine, bu atıkları bir kaynak olarak değerlendirerek ekonomiye yeniden kazandırmak için projelerimizi hazırladık. Dünyadaki en son teknolojiye göre çalışmalarımızı tamamladık.Önümüzdeki tek engel, uygun bir yerin bulunamaması. Umuyorum bu sorunu da en kısa süre içinde aşarız” şeklinde konuştu.

Vali Cahit Kıraç ise dünyanın enerji ihtiyacının 2040 yılında yüzde 40 artacağını belirterek, “Küresel ısınma ve enerji kaynaklarının giderek tükenmesi, en büyük tehditlerden biridir. Küresel ısınmanın önüne geçme konusunda çalışan şirketler için İzmir gibi yenilikçi ve yaratıcı bir kent çok önemlidir. Bio enerji kaynakları ve ürünleri yatırımları bir fırsattır. Uzmanlar kürüsele enerji sıkıntısı içinde yeni bir inovasyon fırsatından yararlanmalıdırlar. İzmir’in doğal ve kültürel kaynaklarına yeni yatırımlar yapılmalıdır. İzmir, altyapı olanakları, gelişmiş sanayi ve sürdürebilir kalkınma potansiyeline sahiptir. Yerel yönetimler başta olmak üzere herkese büyük görevler düşüyor. İzmir’e hep birlikte sahip çıkalım” dedi.