STFA enerji yatırımlarını tek çatı altında topladı

Şirket doğal gaz alanındaki yatırımlarının ardından rüzgâr ve güneş enerjisinde de önemli bir yatırımcı olacağını açıkladı

31 Ocak 2014

STFA grubunun doğal gaz dağıtım şirketlerini ve enerji yatırımlarını Enerya markası altında topladığı bildirildi.

Açıklama STFA Grubu CEO’su Mehmet Ali Neyzi ve Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun katılımı ile geçen hafta perşembe günü düzenlenen basın toplantısında yapılırken, toplantıda ayrıca şirketin bugüne kadar enerji alanında yaptığı yatırımlar ve geleceğe yönelik planları paylaşıldı.

Toplantıda konuşan STFA Grubu CEO’su Mehmet Ali Neyzi, Türkiye’nin enerji talebinin 2023 yılında bugünkü 250 milyar kilovat-saat (kWh) seviyesinden 500 milyar kWh’e yükselmesini beklediklerini söylerken, bu dönemde yaklaşık 2 kat artacak enerji talebinin karşılanabilmesi için ise 10 yıl içinde 120 milyar dolarlık enerji yatırımının yapılması gerektiğini ifade etti.

Neyzi sözlerini şu şekilde sürdürdü; “2003 yılından bu yana doğal gaz sektöründe Energaz adı altında sürdürdüğümüz faaliyetlerimizi artık enerjide çok daha fazla büyüyerek ve yeni alanlara girerek sürdüreceğiz. Bu çerçevede STFA altında yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. Tüm enerji dünyasına yayılımımızı Enerya markası altında birleştiriyoruz. Türkiye’nin ve bölgenin enerji öngörüleri çerçevesinde yeni bir yatırım planı hazırladık. Enerya olarak biz de bu atılımın içinde yer alacağız.”

Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun ise yaptığı açıklamada 2013 yılında Garanti Bankası, Denizbank ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın oluşturduğu konsorsiyum ile 300 milyon dolarlık finansman anlaşmasını imzaladıkları bilgisini verirken, önümüzdeki dönemde tüm enerji yatırımları için toplam 600 milyon TL’lik yatırım planladıklarını söyledi.

Aslan Uzun yenilenebilir enerjide rüzgâr ve güneş enerjisi alanlarına yatırım yapacaklarını söylerken, 2015-2016 döneminde devreye girmesi beklenen ve toplamda 168 MW kurulu güce sahip olacak Havza ve Evrencik RES projeleri için 300 milyon TL’lik kaynak ayırdıklarını aynı zamanda güneş enerjisi alanında da iddialı olduklarını söyledi.

Enerya Genel Müdürü Uzun, güneş enerjisinde lisanslı ve lisanssız anahtar teslim projeler hayata geçirmek üzere çalışmalarını hazırladıklarını ve öncelikle güneş enerjisinde lisans alan firmaların projelerinde ortak yatırımcı olacaklarını söyledi.

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin halen lisans bekleyen 600 MW’ın çok üzerinde olduğunu ve güneş enerjisi yatırım maliyetleri ciddi oranda azalmış olduğuna da dikkat çeken Uzun, bu büyüyen alanda Enerya’nın önemli bir yatırımcı olarak yerini alacağını söyledi.

Enerya, STFA’nın tecrübesinden de yararlanarak diğer yatırımcılara da anahtar teslim güneş enerji projelerini teslime de hazır durumda olduğunu da sözlerine ekleyen Aslan Uzun aynı zamanda STFA grubunun aktif olduğu MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde güneş enerjisi projelerine ilişkin ihalelerde iddialı olduklarını ve bu yatırımlara büyük önem verdiklerini de sözlerine ekledi.