SPK Smart Güneş’in halka arzına onay verdi

Şirket elde edeceği gelir ile artan iş hacmini desteklemeyi ve hücre üretimi yatırımı yapmayı planlıyor

11 Mart 2022

Sermaye Piyasası Kurulu güneş enerjisi yatırımcısı ve yerli güneş paneli üreticisi Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘nin halka arzına onay verdi.

Mevcut sermayesi 127,5 milyon TL olan şirket sermaye artırımından kaynaklı 25,5 milyon TL’lik pay ile Smart Holding A.Ş.’ye ait 6,34 milyon TL olmak üzere toplamda 31,84 milyon TL’lik hissesini 14 TL nominal bedel ile halka arz edecek.

Toplanan kesin talebin satışa sunulan pay miktarından fazla olması durumunda şirketin tek pay sahibi olan Smart Holding A.Ş.’ye ait 6,368 milyon TL’lik pay da halka arz edilecek. Böylelikle şirket toplamda 38,208 milyon TL’lik halka arz işlemi gerçekleştirmiş olacak.

QNB Finans Yatırım ve TSKB eş liderliğinde oluşturulacak konsorsiyum tarafından idare edilecek halka arz, bireysel ve yüksek başvurulu yatırımcılara oransal dağıtım yöntemine göre yapılacak.

Kaynak hücre yatırımı ve iş hacmini desteklemek için kullanılacak

Smart Güneş Teknolojileri elde ettiği kaynak ile başta hücre üretimi için olmak üzere, Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımları ile inovatif teknoloji ve iş modellerine yatırım yapmayı planlıyor.

Şirket elde ettiği kaynağın %30 ila 40 arasındaki bölümünü doğrudan ve dolaylı olarak hücre üretim yatırımı için kullanacak.

Şirket bunun için hücre üretim tesisi kuracak iken, bu tesisin elektrik ihtiyacını karşılamak ve bu üretimin karbon ayak izini düşürmek için de lisanssız elektrik üretim mevzuatı kapsamında yeni bir güneş enerjisi santrali kuracak.

Smart Güneş Teknolojileri aynı zamanda YEKA ihaleleri kapsamında kuracağı güneş enerjisi santralleri ile alım garantili olarak satacağı elektrik için de karbon sertifikası sağlayarak da sattığı tüm ürünlerin sıfır karbon ayak izine sahip olmasını hedefliyor.

Belgedeki bilgilere göre Smart Güneş Teknolojileri son 12 ayda yaptığı yatırımlar ile Multi BussBar, Yarım Hücre ve Bifacial panel üretim hatlarını tamamlamış durumda.

Bu yatırımların bitmesi ve yurt dışındaki satış kanalları ve projelerinin gelişmesi kaynaklı olarak iş hacminin artacağını öngören şirket elde edeceği kaynağın %30 ila 40 arasındaki bölümünü bu artış ile ortaya çıkacak işletme sermayesi ihtiyacı ve dönemsel volatilite çerçevesinde etkin fon yönetimi amaçlı kısa vadeli kredilerini azaltmak üzere kullanacak.

Bununla birlikte Smart elde edeceği kaynağın %15-20 arasındaki bölümü ile de yeşil hidrojen, şarj istasyonları, batarya sistemleri gibi inovatif teknolojiler ile uluslararası marka hakları satın alma, perakende ve/veya gunessepeti.com gibi sitelere yatırım yaparak online satış kanalları oluşturma, ayrıca inovatif ve sinerji yaratacak konularda yeni şirket kurma, şirket satın alma ya da şirket birleşmeleri yoluyla büyüme alanlarında kullanmayı planlıyor.

2009 yılında kurulmuştu

Şirket halka arz neticesinde elde edeceği fonun %3-5’ini mevcut işini desteklemek ve geliştirme,%3-5’ini Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımları için kullanacak.

2009 yılında kurulan İstanbul merkezli Smart Güneş Teknolojileri’nin Türkiye, Almanya ve Ukrayna’da ofisleri bulunuyor.

Şirket Gebze, Kocaeli’de 23.500 m² alan üzerinde yıllık 1.200 MW üretim kapasitesine sahip tesisinde Multi Busbar, PERC, Half-Cut Cell ve Bifacial teknolojileri kullanarak kristal silikon hücre bazlı fotovoltaik güneş paneli üretiyor.