Sorumlu Bankacılık Prensipleri yayınlandı
Çalışmanın imzacıları arasında Garanti Bankası da yer aldı
Birleşmiş Milletler Çevre Finansmanı Girişimi (UNEP FI) 26 Kasım 2018’de Paris’te gerçekleştirilen bir toplantı ile ‘Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ çalışmasının tamamlandığı ve değerlendirilmek üzer kamuoyu görüşüne açıldığını bildirdi.
UNEP FI açıklamasına göre prensipler bankacılık sektörünün sürdürülebilir gelecek inşasındaki rol ve sorumluluklarını belirliyor.
Çalışmaya 5 ayrı kıtadan toplam aktif büyüklüleri 17 trilyon ABD Doları’nı aşan 28 banka imza attı.
Prensipler 6 ay sürecek kamuoyu görüşünün ardından tamamlanarak 2019 yılı Eylül ayında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda tüm dünyadan gönüllü bankaların katılımı ile imzalanacak.
‘Sorumlu Bankacılık Prensipleri’; Uyum, Etki, Müşteriler, Paydaşlar, Yönetişim ve Hedef Belirleme, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik olmak üzere altı alana odaklanıyor.
İlkeler ise bankalara, toplumsal hedeflerle bağlantılı bir vizyonun yanı sıra, strateji, portföy ve işlemler gibi her kademede ve her faaliyet alanında sürdürülebilirliği DNA’larının bir parçası haline getirmelerine yardımcı olacak, kapsamlı bir çerçeve sunuyor.
Çalışmaya Türkiye bankacılık sektörü içinden yalnızca Garanti Bankası imza attı.
Garanti Bankası’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada bankanın Genel Müdürü Ali Fuat Erbil şunları kaydetti;
“Geçmişten bugüne, sektörümüzde birçok ‘ilk’i hayata geçirerek ülkemize ve topluma fayda sağlamayı hep ön planda tuttuk. Buradan hareketle müşterilerimiz, çalışanlarımız ve bütün paydaşlarımız için değer yaratmaya çalışıyoruz. ‘Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz başarılı projeleri ileriye taşımamız için bize rehberlik edeceğine inanıyoruz. Bu prensipler aynı zamanda daha iyi bir dünya yaratma yolunda attığımız somut adımları şeffaf bir şekilde tüm paydaşlarımıza gösterme fırsatı tanıyacak. Ortak geleceğimiz için atılan bu adımlarda, küresel düzeyde karar alıcılar arasında Türkiye’yi temsil etmekten büyük gurur duyuyoruz. ‘Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ konusunda Garanti Bankası olarak attığımız bu adımların, örnek olmasını ve sektördeki diğer aktörleri de teşvik etmesini temenni ediyoruz. Ülkemizde faaliyet gösteren diğer tüm Bankaların da bu önemli girişime katılmasını ve değişimin bir parçası olmasını diliyoruz.”
Çalışmaya imza atan diğer 27 banka ve ülkeleri ise şu şekilde oldu;
- Access Bank (Nijerya)
- Arab African International Bank (Mısır)
- Banco Pichincha (Ekvator)
- Banorte (Meksika)
- Barclays (Birleşik Krallık)
- BBVA (İspanya)
- BNP Paribas (Fransa)
- Bradesco (Brezilya)
- Commercial International Bank (CIB) (Mısır)
- CIMB Bank (Malezya)
- First Rand (Güney Afrika)
- Golomt Bank (Moğolistan)
- Hana Financial Group (Güney Kore)
- Industrial and Commercial Bank of China (Çin)
- ING (Hollanda)
- Kenya Commercial Bank Group (Kenya)
- Land Bank (Güney Afrika)
- National Australia Bank (Avustralya)
- Nordea (İsveç)
- Piraeus Bank (Yunanistan)
- Santander (İspanya)
- Shinhan Financial Group (Güney Kore)
- Societe Generale (Fransa)
- Standard Bank (Güney Afrika)
- Triodos Bank (Hollanda)
- Westpac (Avustralya)
- YES Bank (Hindistan)