Solar İstanbul 2020 başladı
Etkinlik 13 Mart 2020’ye kadar devam edecek
Bu yıl ilk kez düzenlenen Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı 11 Mart 2020 günü İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.
GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik güneşten elektrik üretimi sevdasının 180 yıldan beri devam eden bir çaba olduğuna dikkat çekerken konferansların içeriğini dünyanın güneş enerjisi alanında gittiği yöne ve Türkiye’nin bu alandaki gelişimini tüm değer zincirine nasıl yayabileceklerine göre oluşturduklarını belirtti.
“Sektör yasal düzenlemelerin tamamlanmasını bekliyor”
GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün de küresel enerji yatırımlarının %70’inde hükümetlerin kararının ana belirleyici olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın daha yüksek olduğunu ifade ederken sektörün beklediği kapasitelerinin açılmış olduğu takdirde bugün 6 GW düzeyinde olan kurulu güneş enerjisi gücünün daha yüksek olabileceğini söyledi.
Berke Aygün sektörün lisanssız santraller ve mevcut YEKDEM desteğinin son bulacağı 2020 sonuna yetişemeyecek olan projeler ile YEKA ihalelerinde TL bazlı düzenlemenin kanunlaşması halinde de ucuz ve uzun süreli finansman bulunabilmesi için gerekli olan ilgili yasal düzenlemelerin yürürlüğe girmesini beklediğini de sözlerine ekledi.
“Çatılardaki güç yıl sonunda 1.250 MW’a ulaşabilecek”
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü – GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli ise açılıştaki konuşmasında çatı tipi güneş enerjisi yatırımlarının taşıdığı potansiyele dikkat çekti.
Türkiye’deki güneş enerjisi yatırımlarında artık 10-15 MW gibi büyük değil 200-500 kW ölçeğinde kapasitelere sahip çatı tipi projelerin öne çıktığına dikkat çeken Kaleli, bunun elektrik üretiminde toptandan perakendeye dönüş anlamına geldiğini ayrıca bu üretimin dağıtık olarak gerçekleşmesi nedeniyle arz güvenliğinde büyük önem taşıdığını belirti.
Çatı üstü güneş enerjisi yatırımları için şimdiye kadar toplam kurulu güçleri 750 MW olabilecek 2 bini aşkın başvuru yapıldığını söyleyen Kaleli, başvurulan kapasitesinin yıl sonuna kadar 1.250 MW’a ulaşabileceğini bunun da büyük bölümünün 2020 sonunda devreye girmiş olabileceğini öngördüklerini söyledi.
“Güneş artık sadece güneş değil”
GENSED Başkanı Halil Demirdağ ise konuşmasında enerji sektöründeki değişimlere ve güneş enerjisinin bu değişimdeki yerine dikkat çekti.
“Güneş artık sadece güneş değil” diyen Demirdağ, depolama, nesnelerin interneti, elektrikli araçlar gibi konular gündemde olduğunu, küresel elektrik ihtiyacının 3 kat artmasının beklendiğini ve Türkiye’nin buna hazırlanmasını gerektiğini söyledi.
Türk şirketlerinin bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde mühendislik faaliyetleri yürütüp, santraller kurduklarına da dikkat çeken Demirdağ Türkiye’de bu alanda bir sinerji oluştuğunu ifade etti.
“Sürdürülebilir ve katma değer sağlayan alanlara odaklanıyoruz”
Açılışta konuşan TG Expo Genel Müdürü H. Cem Şenel de, şirket olarak enerji, kültür sanat gibi sürdürülebilir ve katma değer sağlayan alanlara odaklandıklarını; uluslararası alanda enerji konusundaki büyük deneyimlerini Türkiye’de ilk olarak yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi alanında kullanmayı seçtiklerini belirtti.