Smart Güneş Teknolojileri Aliağa tesisini planlanandan önce devreye almayı planlıyor

Şirket 2023 yılında 1,2 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyor

18 Kasım 2022

Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, yerli hücre üretimi gerçekleştirecek yeni güneş paneli üretim fabrikası yatırımının ilk fazının planlanandan önce 2023 yılı Ocak ayında devreye almayı hedeflediklerini söyledi.

Halil Demirdağ açıklamayı Smart Güneş Teknolojileri’nin üçüncü çeyrek sonu itibarıyla elde ettiği finansal sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda yaptı.

Açıklamasında hücre yatırımı kararını 2021 yılında hem maliyet avantajı elde ederek dikey entegrasyonunu güçlendirmek hem de daha düşük emisyonlu üretim yapabilmek amacıyla aldıklarını ifade eden Halil Demirdağ sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Önümüzdeki dönem için yatırımlarımızı, güneş panellerinin yapı taşı olan hücre teknolojisine yönlendireceğiz. Kaynakların yerlileştirilmesi için atılan her adım ülke ekonomisinin cari açığını düşürmek için önemli bir katkı sağlıyor. Bu yerliliğin ana sanayi ile birlikte yan sanayiyi de geliştirmesi; istihdama katkı, teknolojiye katkı ve ülkenin stratejik ürün üreterek uluslararası piyasalarda elimizi güçlendirmesine katkı anlamına geliyor. Panelin üretiminde kullanılan birçok malzeme artık Türkiye’de üretilmeye başladı. Güneş enerjisi sektörü mühendislik, kurulum hizmetleri ve teknolojisi ile çok büyük bir sektör ve fırsat. İnanıyorum ki Türkiye bu fırsatları değerlendirerek uluslararası pazardan çok daha büyük bir pay alacak.

 

Aliağa yatırımın ilk fazı için 87 milyon dolar yatırım yapılacak

İzmir’in Aliağa ilçesinde inşa edilecek olan tesisinin ilk fazının toplam yatırım tutarı 87 milyon dolar olacak. Yatırımın tam kapasite ile devreye girmesi ile Smart Güneş Teknolojileri ilk aşamada en az 1.200 MW Mono Perc hücre üretimi kapasitesine ulaşacak iken, aynı zamanda mevcut panel üretim kapasitesini 1.200 MW artıracak.

Yatırım için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 7 milyar 626 milyon Türk Lirası tutarında Proje Bazlı Devlet Teşviği sağlanmıştı.

Projenin tam kapasite ile devreye girmesi ile fabrika yılda 2.048 MW üretim kapasitesine ulaşacak ve 100’ü nitelikli olmak üzere 2.335 kişilik yeni istihdam sağlanmış olacak.

Smart Güneş Teknolojileri’nin halihazırda 2017 yılında Gebze’de kurduğu yılda 1.200 MW üretim kapasiteli bir fabrikası ile 2022 yılında Dilovası’nda devreye aldığı yılda 500 MW kapasiteli ikinci bir üretim tesisi bulunuyor.

Bununla birlikte şirket şimdiye kadar toplam kurulu güçleri 368,50 MWp olan 500’den fazla projeyi hayata geçirdikleri bilgisini de paylaştı.

2023’te 1,2 Milyar TL yatırım yapılacak

2022 yılı Mart ayında halka arz işlemi gerçekleştiren şirkete toplamda 101.755 ayrı yatırımcıdan 9,5 kat talep gelmişti. Şirket kısa süre içinde Borsa İstanbul’da en fazla işlem gören ilk 100 şirket arasına girmesi nedeni ile de 2022’nin son çeyreğinden itibaren BIST100 şirketleri arasına katılmıştı.

Toplantıda açıklanan finansal sonuçlara göre Smart Güneş Teknolojileri’nin 2022 yılı 9 aylık cirosu 1,18 milyar TL, ana ortaklık konsolide net dönem kârı 137,5 milyon TL ve FAVÖK rakamı 181,2 milyon TL olarak gerçekleşti.

Şirket 2023 yılında toplamda 1,2 Milyar TL’lik yatırıma imza atarak üretim kapasitesini %100 oranında artırmayı planlıyor.

Üretimin karbon ayak izi sıfırlanıyor

Halil Demirdağ, tüm operasyonlarını sürdürülebilirlik alanındaki sorumluluklarının bilinciyle şekillendirdiğini söylerken, bu anlayışla 2021 ve 2022 panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonlarını I-REC sertifikaları ile sıfırladıkları bilgisini verdi.

Demirdağ ayrıca güneş enerjisi sektöründe düşük karbonlu üretim yapmayı hedefleyen ve bu konuda farkındalık yaratmak için çalışan sayılı küresel firmanın yer aldığı Ultra Low-Carbon Solar Alliance’a da üye oldukları bilgilerini de verdi.