Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri hücre fabrikasını devreye aldı

800 MW ile üretime başlayan tesisin kapasitesi 2.000 MW’a ulaşacak

17 Ocak 2025

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri, İzmir Aliağa fabrikasında gerçekleştirdiği güneş paneli hücre yatırımını Enerji bakanı Alparslan Bayraktar ve Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı törenle devreye aldı.

Şirket yatırımın ilk fazı olarak yıllık 800 MW üretim kapasitesi ile devreye aldığı tesisin yıllık üretim kapasitesini 2.000 MW’a çıkarmayı hedefliyor. Bununla birlikte şirket hücre üretim teknolojisini ingot ve wafer üretimini içerecek şekilde geliştirerek yerlilik oranını artırmayı da hedefliyor.

Smart Güneş Teknolojileri’nin 2023 yılında devreye aldığı Aliağa fabrikası halihazırda 1.200 MW’lık yıllık üretim kapasitesi ile güneş paneli üretimi gerçekleştiriyor. Şirketin Gebze fabrikası da benzer şekilde yıllık 1.200 MW’lık panel üretim kapasitesine sahip.

“Güneş paneli imalatı için 135 teşvik belgesi düzenlendi”

Fabrikanın açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sanayi Bakanlığı’nın güneş enerjisi sektörüne sağladığı teşvikler ile ilgili rakamları paylaştı.

Bakan Kacır’ın verdiği bilgilere göre 2012 yılından beri toplam yatırım büyüklüğü 160 milyar TL olan 5.284 güneş enerjisi santraline teşvik sağlandı.

Sanayi Bakanlığı güneş paneli imalatı için de 2012’den bu yana toplam yatırım tutarı 71 milyar TL olan 135 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenledi.

50 bin kişiye yeşil istihdam imkanı sağlandı

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da beşinci dünyada ise onbirinci sırada yer aldığı bilgisini paylaşırken, hedeflerinin Türkiye’yi bu alanda 2025 yılında Avrupa’da ilk üçe dünyada ise ilk dokuz ülkeye sokmak olduğunu söyledi.

2024 yılında Türkiye’nin rüzgâr ve güneş enerjisi gücünün 6.200 MW artırarak rekor kırdığını kaydederken, 2035 hedefi olan 120 GW’lık rüzgâr ve güneş hedefi için ise her yıl 7-8 bin MW’lık güç artışı hedeflediklerini kaydetti.

Milli Enerji Politikası doğrultusunda Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinde de Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedeflediklerini, bunun için de YEKA yarışmalarında yerlilik şartı getirdiklerini hatırlatan Bakan Bayraktar, uygulanan bu politikalar sayesinde 2014 yılında yenilenebilir enerji sektöründe yalnızca 27 imalatçı firma varken, bu rakamın 11 yıllık sürede yaklaşık olarak 500’e çıktığını, ekipman imalatçıları ive alt tedarikçilerle birlikte 50 bin kişiye yeşil istihdam imkanı sağlandığı bilgisini verdi.

Bakan Alparslan Bayraktar 2024 sonu itibari ile yenilenebilir enerji santrallerine yaklaşık olarak 26 milyar TL’lik yerli katkı bedeli ödediklerini de sözlerine ekledi.

Gerçekleşmeyen projelerin kapasiteler tekrar tahsis edilecek

Alparslan Bayraktar 2024 yılı YEKA yarışmalarının bu yılın Ocak ve Şubat aylarında tamamlanmasının akabinde 2025 YEKA RES ve GES yarışmalarının da yıl sonuna kadar yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Yenilenebilir enerji yatırımlarında 48 ayı bulan izin sürelerini 18 aya indirme hedefi ile hazırlanan yasal değişiklik çalışmalarının tamamlandığı bilgisini de veren Bakan Bayraktar bu değişikliği TBMM gündemine getirerek yasalaştırmak istediklerini kaydetti.

Bununla birlikte Bakan Bayraktar daha önce kapasite tahsisi sağlanmış olan fakat gerçekleşme ihtimali olmayan projeleri kısa bir süre içinde sistemden çıkararak, bu kapasiteleri tekrar tahsis edeceklerini de ifade etti.