Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlandı
Sisteme geçişlerin 2022 sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor
Sıfır Atık Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik ile hangi bina ve kuruluşların sisteme dahil olmak zorunda olduğu belirlenirken, sanayi işletmelerinin evsel nitelikli olanlara benzer olanlar hariç olmak üzere, proses atıkları Bakanlıkça kriterleri belirleninceye kadar sıfır atık belgesi kapsamından istisna tutuldu.
Yönetmelik ile kaynağında ayrıştırılması hedeflenen atıkların biriktirilmesi ve ayrıştırılmasına yönelik kriterler belirlendi.
Yönetmeliğe göre sıfır atık sistemi kurmakla yükümlü tutulanların temel seviyede sıfır atık belgesi almak zorundalar. Ayrıca gümüş, altın veya platin düzeyde sıfır atık belgesi de alınabilecek.
İl belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, organize sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, limanlar ile 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler ise gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlü.
Gümüş ve altın sıfır atık belgesi için danışmanlık hizmeti alınması isteğe tabi ike platin belge için ise danışmanlık hizmeti almak mecburi olacak.
İl müdürlükleri sıfır atık belgesine sahip yerleri belge geçerlilik süresi içerisinde asgari bir defa denetleyecek.
Geçişler için ilk tarih 1 Haziran 2020
Yönetmeliğe göre ilk etapta kamu kurum ve kuruluşlarının 1 Haziran 2020 tarihine kadar sisteme geçmeleri gerekiyor.
Büyükşehir ilçe belediyeleri, organize sanayi Bölgeleri, havalimanları, limanlar, 100 ve üzeri ofis/büro kapasiteli iş merkezleri ve ticari plazalar, 5.000 metrekare üzeri alışveriş merkezleri, 250 ve fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumları ve yurtlar, 100 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler, 100 yatak ve üzeri kapasiteli sağlık kuruluşları, akaryakıt istasyonları be dinlenme tesisileri, 300 ve üzeri konuta sahip sitelerin ve zincir marketlerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar,
1.000-4.9999 metrekare arası alışveriş merkezlerinin, 20-99 arası ofis/büro kapasiteli iş Merkezleri ve ticari plazaların, tren ve otobüs terminallerinin, ÇED Yönetmeliği Ek-2 listesinde yer alan sanayi tesislerinin, 50 ve 249 arası öğrencisi bulunan eğitim kurumları ve yurtların, 50-99 arası yatak kapasiteli sağlık kuruluşları, 50-99 arası oda konaklama kapasiteli işletmelerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar,
1.000 metrekareden az alışveriş merkezlerinin, 50’den az öğrencisi bulunan eğitim kurumları ve yurtların, 50’den az oda konaklama kapasiteli işletmelerin ve 50’den az yatak kapasiteli sağlık kuruluşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar sisteme geçmesi gerekecek.