Sektör ve kamu TÜREK 2016’da buluştu

Enerji yönetimi temsilcileri TÜREK 2016 açılışında önemli açıklamlarda bulundular

2 Kasım 2016

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen TÜREK Konferansı “Rüzgarla Daha Güçlü Bir Türkiye” teması ile dün Ankara’da başladı.

Konferansın ev sahibi TÜREB’in Başkanı Mustafa Serdar Ataseven açılış töreninde yaptığı konuşmada kısa bir süre önce yayınlanan YEKA Yönetmeliğinin sektöre etkisi, YEKDEM süreci, geçen yıl alınan 3.000 MW’lık başvuruların ve Nisan 2017’de alınması beklenen 2.000 MW’lık yeni başvuruların konu alınacağı oturumlara dikkat çekti.

Türkiye’deki fırsatların yanısıra MENAT Bölgesinde (Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye) enerji tasarrufu ve sürdürülebilir enerji üretimi için umut verici fırsatlar olduğunu da hatırlatan Ataseven, hazırladıkları master plan çalışmalarının sektöre ışık tutacağını da sözlerine ekledi.

‘’YEKDEM’in yan gelip yatma yeri haline gelmesini istemiyoruz’’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da konferansın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye rüzgar enerjisi sektörüne yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz konuşmasında daha önce 2016’nın Ekim ayı için planlanan yeni başvuruların Nisan 2017’ye alındığını hatırlatırken, bu yeni süreçte de rekor başvuru beklediklerini kaydetti.

EPDK Başkanı’nın değerlendirme yaptığı bir diğer konu ise YEKDEM mekanizması oldu.

Yılmaz 2015 Nisan ayında yapılan değişiklikler ile birlikte YEKDEM kapsamında desteklenmekte olan santrallerin serbest piyasada faaliyet göstermeye başladığını hatırlatırken bu değişikliğin desteğin azaltılması anlamına gelmediğini belirtti.  Değişikliler sayesinde bu tesisleri basiretli bir piyasa oyuncusu haline getirdiklerini ve esnekliklerini artırdıklarını söyleyen Yılmaz, YEKDEM’in yan gelip yatma yeri haline gelmesini istemediklerini ifade etti.

Ay başında yayınlanan YEKA Yönetmeliği ile rüzgar enerjisi rüzgar enerjisi kaynak alanlarının etkin ve verimli kullanılmasına imkan sağlanacağını kaydeden Mustafa Yılmaz bu düzenleme ile aynı zamanda rüzgar enerjisi tesislerinde kullanılan ileri teknoloji içeren aksamların yerli olarak üretilmesinin de mümkün olacağını söyledi.

EPDK Başkanı ilerleyen dönemde off-shore kaynaklarının da sektöre dahil olması ile sektörün daha çok ilgi göreceğini ve her zamankinden daha cazip olacağını da sözlerine ekledi.

‘’YEKA’da rüzgar için çoktan seçmeli bir model üzerinde çalışıyoruz’’

Konferansın açılış konuşmalarını yapan bir diğer isim ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez oldu.

Dönmez konuşmasında teknolojiyi iyi kullanan ama üretemeyen ülkeler açısında yerli ekipman üretimini teşvik edici bazı mekanizmaların geliştirilmesinin zorunlu olduğunu söylerken sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Yerli ekipman kullanılmasını teşvik eden bir model geliştirdik. Adı YEKA. İlk adımlarını atıyoruz. Güneşte aralık ayında 1.000 MW’lık ihaleye çıkacağız, ardından 2017 ilk çeyreğinde ise benzer bir modeli rüzgar için hazırlıyoruz. Rüzgarda tek bir alanda 1.000 MW kapasiteyi yakalama imkanımız yok. Bunun yerine çoktan seçmeli model üzerinde çalışıyoruz. Birden fazla ilde birden fazla trafo merkezinde bir portföyle çıkmayı planlıyoruz. Yatırımcı alanı belirleyip talepte bulunacak. Bu şekilde yol alma hedefindeyiz.”

’’20.000 MW’lık potansiyeli 2023’e kadar değerlendirmek istiyoruz’’

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da TÜREK 2016 açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji alanındaki 2023 hedefleri doğrultusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Altunyaldız rüzgar enerjisindeki 48 bin MW’lık potansiyelin 20 bin MW’ını 2023 yılına kadar gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Altunyaldız sözlerinin devamında enerji endüstrisini de yerli ekipman üretimini de teşvikle, Ar-Ge yatırımlarının desteklenmesiyle, beşinci bölge destekleriyle, kurumlar vergisi indirimleriyle, stopaj desteği ve vergi indirimleriyle desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.