Sektör dernekleri Enerji Bakanı ile YEKA, YEKDEM ve çatı yatırımlarını görüştü

”YEKDEM uygulaması en az bir yıl aynı şartlarla devam etmeli”

4 Eylül 2019

Türkiye güneş enerjisi sektörünün paydaşlarını temsil eden üç derneğin başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’i makamında ziyaret ederek sektörün kamudan beklentileri ve geleceğine yönelik önerilerini paylaştı.

Dernekler tarafından yapılan ortak basın açıklamasına göre GÜNDER (Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ ve GÜYAD (Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök ile Bakan Fatih Dönmez görüşmesinde öne çıkan konular ise YEKDEM düzenlemesi, YEKA yarışmaları ve çatı üstü güneş enerjisi yatırımları oldu.

Dernek başkanları görüşmelerinde yenilenebilir enerji yatırımları için desteklerin belirlendiği, 2020 sonunda süresi dolacak olan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında güneş enerjisi sektörüne sağlanan desteklerin aynı şartlar ile 2020 sonrasında en az bir yıl boyunca daha devam etmesi gerektiğini paylaştı.

Lisanssız elektrik üretim tesislerinin 2023 yılından itibaren, YEKDEM desteği kapsamındaki 10 yıllık faaliyet sürelerini doldurmaya başlayacak olması sonrası sisteme nasıl entegre edileceği konusunda bilgilendirme yapılma talebi de sektör temsilcilerinin enerji yönetimine arz ettiği diğer bir konu oldu.

35-40 ilde 10-50 MW arası YEKA ihaleleri yapılacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez sektör dernekleri başkanlarına 2019’un son çeyreğinde açıklanacağı duyurulan Mini YEKA ihaleleri konusunda bilgi verdi.

Dönmez’in açıklamalarına göre 10 ila 50 MW arasında değişecek kapasiteler için Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsayan 35-40 ilde yarışmalar düzenlenecek. Bu yarışmalara katılacak yatırımcılar projeleri gerçekleştirileceği arazileri kendileri belirleyecek.

Bununla birlikte açıklamada dernek başkanlarının iptal edilen YEKA GES-2 ihalesi için belirlenen kapasitelerin 20-30-50-100 MW arasında değişen bölümler ile yarışmalar ile tahsis edilmesi önerisinin de Bakan tarafından olumlu karşılandığı bildirildi.

Dernekler finansman için ortak çalışma yapacak

Enerji Bakanlığı’nın güneş enerjisi projelerinin finansmanı için bankalar ile sektör derneklerinin görüştüreceğini ifade eden Bakan Dönmez, özellikle çatı kurulumlarında yaşanan finansman sıkıntılarının aşılması noktasında üç derneğin birlikte hareket edebileceğini ifade etti.

Dernek başkanları Bakan Dönmez ile görüşmelerinde çatı üstü güneş enerjisi yatırımcılarının Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin 5’inci Maddesinin 1’inci Fıkrasının ç bendi kapsamındaki başvurularının dağıtım bedellerinden muaf olması ile çatılarında uygun alanın olmadığı tesisler için tarım arazisi olmayan sahalarda GES kurulumları yapılabilmesinin önünün açılması önerilerini de sundular.