Şarj istasyonu yatırımları hız kazandı

Mevcut şarj istasyonu sayısı kısa sürede katlanacak

24 Ağustos 2022

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Şarj Ağı İşletmeciliği Lisanslarının verilmesinin ardından, lisans alan şirketler yatırım planlarını açıklamaya başladı.

Türkiye’nin ilk ve tek paylaşımlı enerji ağı olarak kurulan Beefull yıl sonuna kadar 400, 2023 sonuna kadar ise 1.000 noktada şarj istasyonu hizmeti vermeyi hedefliyor.

Şirket bu noktalarda sunduğu elektriği, I-REC sertifikasyon sistemi ile %100 yenilenebilir enerji kaynaklı olarak sunacağını da bildirdi.

İlk şarj istasyonunu bundan dört yıl önce kuran ve şimdiye kadar yaptığı 20 milyon TL yatırım ile 461 şarj noktasına ulaşan Sharz.net ise 40 milyon TL yeni yatırım ile 2023 sonuna kadar şarj istasyonu sayısını 1.000 adete ulaştırmayı hedefliyor.

Şirket kurulacak bu istasyonlardan 50’sinin DC yani hızlı şarj istasyonu olarak kuracağını da paylaştı.

Halihazırda ZES markası ile 1.100’ü aşkın lokasyonda 1.900’e yakın istasyonda hizmet veren Zorlu Enerji ise yaptığı açıklamada şarj istasyonlarını artırmaya devam ederken, aynı zamanda alt operatörlük vermeye hazırlandığını açıkladı.

Zorlu Enerji de istasyonlarında sağladığı elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandırdığını I-REC ile belgelendiriyor.

Son lisans alan şirketlerden Aksa Elektrik de yaptığı açıklama ile şirketin halihazırda 16 olan şarj noktasına yıl içinde artıracağını bildirirken, herhangi bir hedef belirlemedi.

Halihazırda Türkiye’de 3.000 civarında şarj noktası bulunuyor iken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2030 yılına kadar 250 bin şarj noktası oluşturma hedefi belirlemiş durumda.

EPDK bugün itibarıyla 30 şirkete Şarj Ağı İşletmeciliği lisansı sağlamış durumda.[1]

 


[1] Şarj Hizmeti Piyasası Yürürlükte Olan/İptal Edilen Lisanslar