Şanlıurfa’da 50 Milyon Avro’luk Güneş Enerjisi Yatırımı

Türkiye’de güneşlenme süresinin en fazla olduğu kentlerden Şanlıurfa’da, yenilenebilir enerji projeleri rağbet görmeye başladı.

9 Ağustos 2009

Bölgede güneş paneli üretim sanayisinin kurulmasına öncülük etmeye çalışan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (ŞUTSO), üretmeyi planladığı panelleri, yurt içi piyasanın yanı sıra özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerine pazarlayarak yeni bir istihdam alanı oluşturmaya çalışıyor.

Yıllık güneşlenme süresinin 3 bin saat civarında olduğu Şanlıurfa, geniş ve verimli tarım arazilerinin yanı sıra Ortadoğu ülkelerine coğrafi yakınlığıyla, yenilenebilir enerji üretimi konusunda ciddi bir potansiyeli elinde bulunduruyor.

Bu potansiyeli avantaja çevirmek isteyen bazı girişimciler, ŞUTSO’nun da desteğiyle dünyada bu alanda söz sahibi ülkelerde faaliyet gösteren firmalarla temas kurmaya çalışıyor. Bu kapsamda ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin başkanlığında, iş adamlarından oluşan bir heyet, kısa süre önce Almanya’da güneş enerji panelleri üreten fabrikalarda incelemede bulunarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Henüz bu konuda fizibilite çalışması yürüten ŞUTSO, Gaziantep yolu üzerindeki Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bu alanda faaliyet gösterebilecek bir üretim merkezi kurmayı hedefliyor.

50 MİLYON AVRO’LUK YATIRIM

ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, yaptığı açıklamada, hayata geçirmeyi planladıkları projenin yatırım maliyetleri işletme sermayesinin 50 milyon avro civarında olduğunu söyledi.

Şu anda başlangıç aşamasında olduklarını, bazı üniversitelerin desteğiyle projeyi tamamlayıp ilk etapta modüler bir tesis kurmayı amaçladıklarını ifade eden Ertekin, ardından çok ortaklı bir yapıyla güneş enerji panelleri üretebilecek bir tesis kurmak istediklerine değindi.

Bölgenin iklim yapısının bunun için oldukça elverişli olduğuna işaret eden Ertekin, şunları kaydetti.

”Avrupa’da yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlar devletler tarafından ciddi şekilde destekleniyor. Bizde de bu yönde bir çalışma yapılması gerekiyor. Bunun için Mecliste yapılacak düzenlemeleri bekliyoruz. Beklenen desteği bulabilirsek 1 yıl içerisinde tesisi kurabilir, ardından üretime başlayabiliriz. Üretmeyi planladığımız güneş panellerini, yurt içi piyasasının yanı sıra özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerine pazarlayarak yeni bir istihdam alanı oluşturmak istiyoruz. Hükümetten bu konudaki yatırımları desteklemesini bekliyoruz.” (A.A.)