“Sanayimizin yeşil dönüşüm projelerinde AB fonlarından yararlanması için çalışmalar yürütüyoruz”
Bakan Varank AB’deki ekolojik ve dijital dönüşüm çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bakan Varank, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin 2020 Yılı Sektör Raporu Lansman Toplantısı’nda video konferans yöntemiyle katılarak bir konuşma yaptı.
Bakan Mustafa Varank konuşmasında Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı ve beyaz eşyada en büyük ana ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
Bakan Varank AB’nin ekolojik dönüşüm için Avrupa Yeşil Mutabakat Planı’nı, dijital dönüşüm için ise Avrupa’nın Dijital Geleceğinin Şekillendirilmesi Stratejisi’ni ilan ettiğini hatırlatırken, bu dönüşüm sırasında AB ekonomisi koruyacaklar önlemler olduğunu ve emisyon azaltımı hedefi nedeniyle üretimin AB dışı ülkelere kaymasını önlemek için de iki mekanizmanın hayata geçirildiğini belirtti.
Bunlardan ilkinin AB sınırından içeri giren ithal ürünlerin içerdiği karbon yoğunluğuna bağlı olarak vergilendirilmesi de öngören sınırda karbon düzenlemesi olduğunu söyleyen Mustafa Varank, diğerinin ise ithal edilen ürünlerin dayanıklılık, satış sonrası yükümlülükler gibi kıstaslar üzerinden yeniden tasarlanmasını öngören döngüsel ekonomi düzenlemeleri olduğunu kaydetti.
Bu durumun yapılan düzenlemelerin salt çevre duyarlılığı için değil, AB için bir nevi yeni bir büyüme stratejisi olarak değerlendirildiğini gösterdiğini savunan Varank, Kovid-19 ile birlikte sürecin daha da hızlandığını ve bu iki mekanizmanın Avrupa Birliği’nin toparlanmasının merkezine konumlandırıldığını anladıklarını söyledi.
Mustafa Varank bu düzenlemlere karşı önlemlerini hayata geçirdiklerini söylerken, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ndeki bu gelişmeleri iyi okuyup gerekli hazırlıkları zamanında yaparsa riskleri yönetme ve bu dönüşümü büyük bir avantaja çevirme potansiyeli olduğunu savundu.
Bu kapsamda Sanayi Bakanlığının bünyesinde oluşturulan Elektrik Elektronik Sanayi Teknik Komitesi (El-Tek) tarafından AB mevzuatına uyuma yönelik yürütülen çalışmaların devam ettiğini söylerken, 1 Mart 2021 itibariyle Türkiye ile Avrupa Birliği’nde aynı anda yürürlüğe girecek yeni Enerji Etiketi Yönetmeliği kapsamındaki mevzuat uyumu çalışmalarında son aşamaya gelindiğini, Şubat ay içerisinde ürünlere yönelik uygulama tebliğlerinin yayınlayacağı bilgisini paylaştı.
Mevzuat değişikliğinin getireceği mali yükün nasıl finanse edileceği de önemli bir konu olduğunun da altını çizen Bakan Varank, AB’nin sürdürülebilir yatırımların finansmanı için gelecek 10 yıllık süreçte yaklaşık 1 trilyon avroluk bir kaynağı hayata geçireceğini kaydetti.
AB’nin bu süreçte yakın çevresindeki ülkelerin desteklenmesine özellikle önem vereceğini de söyleyen Bakan Varank, birliğin somut bir olgu olarak 2021-27 döneminde yeşil ve dijital dönüşüm için gerekli yatırımlara yönelik kaynak ve bütçe garantisi sağlayacak InvestEU programı oluşturduğunu hatırlattı.