“Sanayicilerin güneş yatırımında asgari şart kalkmalı”

İSO Başkanı Bahçıvan yatırım teşvik desteğinde 240 kW’lık asgari şartın kalkması gerektiğini söyledi

26 Şubat 2022

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) şubat ayı Meclis toplantısı, 23 Şubat 2022 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan‘ın konuk olarak katılımı ile gerçekleşti.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın başkanlığında yapılan İSO Meclisi’nin ana gündem maddesi “Sanayide Üretimin Devamlılığı, Verimliliği ve Maliyetler Açısından Enerji Kaynaklı Sorunlarımıza Çözüm Arayışı” oldu.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan toplantıda yaptığı konuşmada sanayicilerin güneş enerjisi kurulumlarında yatırım teşvik desteği sağlanması için 240 kW’lık asgari şart bulunduğunu hatırlatırken, bu şartın yeni yatırımları kısıtlayıcı etki gösterdiğini kaydetti.

Güneş enerjisi yatırımlarına dördüncü bölge desteği verilmesini de çok olumlu bir gelişme olarak niteleyen Bahçıvan, bununla birlikte bu desteklerin halihazırda “yatırım teşvik belgesi” olan sanayicilere de sağlanması gerektiğini vurguladı.

Güneş yatırımlarında bürokratik süreçlerin çok uzun olmasının olumsuz etkisine de değinen Erdal Bahçıvan şunları söyledi;

Teşvik mekanizmalarına bakıldığında ise GES yatırımı “genel teşvik” kapsamında değerlendirilmekteydi. 16 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan teşviklerle; rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarında KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamı genişletildi. Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önü açıldı. Bu destekler sanayicimiz açıdan son derece olumlu bir gelişmedir. Bununla birlikte, yenilenebilir enerjiye yönelik her türlü yatırımın desteklenmesi gerektiğinden hareketle, kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz 240 kiloWatt üstü kapasite limit değerinin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, yeni teşviklerin hali hazırda bu alanda ‘yatırım teşvik belgesi’ sahibi sanayicilerimiz için de uygulanması gerekiyor. Özellikle çatı üstü GES yatırımlarında yaşanan en önemli sorunlardan biri de süreçlerin çok uzun olmasıdır. Kurulum sırasındaki izin sürecinin bir yıl, kurulum sonrası bağlantı için denetim ve anlaşma sürecinin ise 5-6 ay olması, yatırımın geri dönüş süresini uzatmakta, faydasını azaltmakta ve motivasyonu düşürmekte. Bu sürelerinin kısaltılmasına yönelik dinamik bir bürokrasi yaklaşımıyla acil bir düzenleme gerekiyor.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da toplantıda şunları kaydetti;

Global ölçekte yaşanan enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerden biriyiz. Bunun enerjide yüksek oranlı dışa bağımlılık, talebin yüksek olmasına karşın yerli üretim arzının yetersizliği, yenilenebilir enerji kaynaklarına yeterli yatırım yapılmaması gibi pek çok sebebi var. Dünya jeopolitiğindeki son gelişmeler doğrultusunda, küresel enerji piyasası açısından önümüzdeki günlerin de pek parlak olduğunu maalesef söyleyemiyoruz. Enerji, sanayicinin en baş gider kalemlerinden biridir. Üretim maliyet kalemleri arasında enerjinin çok yüksek bir oranı oluşturduğu demir-çelik, alüminyum, cam, çimento ve seramik gibi sektörler başta olmak üzere enerji sanayimiz açısından kritik bir gösterge olarak öne çıkıyor. Biz üretmek, ürünlerimizi dünya pazarlarına satmak için her fırsatı değerlendirmeye çalışırken, enerji fiyatlarında sürekli şekilde katlanarak artan fiyatlar bizleri çok zor durumda bırakıyor. Kar marjlarımızın düşmesi, elektrik maliyetlerinin artması nedeniyle üretim ciddi oranda etkilenirken, pek çok sanayici yatırımlarını ötelemek zorunda kalıyor. Hemen hemen 10 yılda küresel çapta büyük bir enerji krizi yaşanıyor. Bunun önüne geçmenin temel yolunun, kapsamlı bir dönüşüm olduğuna inanıyorum. Avrupa Yeşil Mutabakatı tüm dünyayı ve tabii Türkiye’yi de bu dönüşüme zorluyor. Türkiye’nin bundan sonra dünyaya hâkim olan yeni iklim değişikliği ve temiz enerji ruhuna, yeni kalkınma modeline, yeni finansman ve teknoloji akımlarına dâhil olması büyük önem taşıyor.