RüzgârEv yarışması sonuçlandı
Yarışmanın kazanan projesi Borusan EnBW tarafından hayata geçirilecek
Borusan EnBW Enerji tarafından rüzgâr enerji santrallerindeki kontrol binalarının tasarımı için düzenlenen RüzgârEv Mimari Tasarım Yarışması sonuçlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliği ile düzenlenen yarışmanın ödül töreni 29 Eylül 2016 Perşembe günü düzenlendi.
Törende bir konuşma yapan Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla, Borusan ve Alman EnBW ortaklığı ile kurulan Borusan EnBW’nin Türkiye’de tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma, bu yatırımlarda da ağırlığı rüzgar enerjisine verme stratejisi bulunduğunu kaydetti.
Acarla şimdiye kadar gerçekleştirdikleri rüzgar enerjisi yatırımlarında, kurdukları tesisleri kontrol ettikleri kumanda binalarının içlerine sinmediğini, bu yüzden İstanbul Teknik Üniversitesi ile bu şekilde bir işbirliği geliştirdiklerini kaydetti.
Yarışmada çok zor şartlar belirtilmesine rağmen çok güzel eserler ortaya çıktığını söyleyen Mehmet Acarla bu çalışmadan dolayı İTÜ’ye, öğrencilerine ve yarışma jürisine teşekkür ettiğini ifade ederken, birinci seçilen projenin bundan sonraki ilk rüzgar projesinde hayata geçirileceğini ve sürekli geliştirileceğini kaydetti.
RüzgârEv Mimari Tasarım Yarışmasında birincilik ödülünü Hasan Burak Hamurişçi ve Gencay Derbentoğlu’nun hazırladıkları proje kazandı.
Tolga Özdemir ve Mustafa Gözen’in ortak projesi ikinci, Alperen Genç’in hazırladığı proje ise üçüncü oldu.
Yarışmada 5 projeye de mansiyon ödülü verildi.
Borusan EnBW birinci seçilen projeyi 7.000 TL, ikinciyi 3.000 TL, üçüncüyü projeyi ise 1.000 TL ile ödüllendirdi. Mansiyon sahiplerine ise 500 TL’lik ödül kazandı.
Borusan EnBW tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre şirket yarışma ile yenilikçi ve çevreci mimari teknik ve trendlerden yararlanılarak dünya standartlarında mimari çözümlerin hayata geçirilmesini hedefledi. Projelerin karbon ayak izini azaltacak çözümler getirmesi, güneş enerjisinden ve gün ışığından azami ölçüde faydalanılması, su temini, gri su arıtımı ve katı atık geri dönüşümünde yenilikçi çözümler getirmesi istendi. Başarı kriterleri arasında ayrıca, ilk yatırım maliyetlerinin azaltılmasına yönelik malzeme ve yapım teknikleri kullanımı, inşaat yapım kolaylığı ve yapım süresinin kısaltılması, yeni inşaat yöntemlerinin kullanılması, sağlık, emniyet, çevre (SEÇ) risklerinin azaltılması ve çalışanların memnuniyetinin artırılması da yer aldı.
Yarışmanın jürisinde Prof. Dr. Sinan Mert Şener (İTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı), Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay (İTÜ mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarisi Bölüm Başkanı), Y. Doç. Dr. M. Cem Altun (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Prof. Dr. Gül Koçlar Oral (İTÜ mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Alpin Yener (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Serhan Ceylan (Y.Mimar) ve Y. Doç. Dr. Fatih Yazıcıoğlu (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Mehmet Acarla (Borusan EnBW Enerji Genel Müdür), Enis Amasyalı (Borusan EnBW Enerji Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı), Tuna Güven (Borusan EnBW Enerji Operasyon Direktörü), Mathias Seibitz (Borusan EnBW Enerji, İnşaat Ve Yer Mühendislik Müdürü) yer aldılar.
Borusan EnBW’nin 4 LEED Gold sertifikası bulunuyor
Borusan EnBW’nin hali hazırda Türkiye’de toplam kurulu güçleri 318,5 olan 7 ayrı rüzgar enerjisi santrali bulunuyor.
Bu santrallerden Koru RES, Mut RES, Fuatres RES, Harmanlık RES projelerinin kumanda binaları Gold seviyesinde LEED sertifikasına sahip.