Rüzgarda Yerli Sanayi Gelişiyor

Hızla artan rüzgar enerjisi yatırımları yerli sanayicileri bu alana yatırım yapmaya yönlendiriyor. Son örnek Say Grup bünyesindeki Ateşçelik

1 Kasım 2010

Rüzgar enerji santrallerinde kullanılan türbinlerde Türkiye büyük oranda ithalata bağımlı. Ancak yatırımcı ilgisinin giderek artması yerli tedarikçileri de iştahlandırıyor.

Say Grup bünyesinde yer alan çelik konstrüksiyon imalatçısı Ateşçelik, 30 milyon lira yatırımla rüzgar türbini kulesi üretme kararı aldı. İzmir’in Aliağa liman bölgesinde 70 bin metrekarelik alanda kurulacak fabrikada yılda 100 kule üretimi planlanıyor.

Ateşçelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan’a göre Türkiye’de rüzgar enerjisi santralleri için şu an yıllık 300-400 civarında olan yıllık kule ihtiyacı her yıl kademeli olarak artacak. Güldoğan’a göre 2023 yılında ise yıllık kule ihtiyacı bin adede ulaşabilecek.

Firma yapacağı yatırımla sektörün en önemli oyuncularından biri olmayı hedefliyor. Mahmut Güldoğan, RES kulesi üretmek için yapacakları yatırımın yüzde 40’ında Ateşçelik’in özkaynaklarının kullanılacağını ifade ederek, kalan yüzde 60’lık bölümün ise uzun vadeli yatırım fonlarıyla karşılanacağını söyledi.

Konuyla ilgili görüşmelerde sona yaklaştıklarını ve kredi anlaşmasını imzalamak üzere olduklarını sözlerine ekleyen Güldoğan, uluslararası ortaklık tekliflerini değerlendirdiklerini belirterek, ”Dünya lideri kabul edilen beş firma ile görüşüyoruz” dedi. Güldoğan’ın verdiği bilgiye göre, 2011 yılı başında temeli atılacak fabrika 2011 yılı sonunda üretime geçecek ve yatırımın tamamlanmasının ardından ilk yıl firma yıllık 20 milyon avroluk ciroya ulaşığ 150 kişiye istihdam sağlanacak.

Ateşçelik halen enerji santralleri için ağır çelik yapılar, gaz ve hava kanalları, hava ısıtıcıları, bunkerler, silolar, siklonlar ve basınçlı ekipmanlar, petrol sektörü için depolama tesisleri üretiyor.