Rüzgar yatırımlarında eksi fiyat dönemi başladı
TEİAŞ tarafından yapılan yarışmada iki projede eksi fiyat oluştu
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. 710 MW’lık yeni rüzgar enerjisi projesi için kapasite tahsis yarışmalarına başladı.
21 Haziran 2017 günü başlanan ve 22 Haziran ile 23 Haziran 2017 tarihlerinde devam edecek olan yarışma sürecinin ilk gününde Adana, Aksaray-Kırşehir-Nevşehir, Ankara-Kırıkkale-Çankırı ve Kayseri-Niğde bölgelerinde olmak üzere toplamda 320 MW’lık kapasite tahsisi için yarışma gerçekleştirildi.
82 projenin yarıştığı ve 9 projenin yatırım hakkı kazandığı yarışmada ortalama fiyat kilovat-saat başına 3,3 ABD dolar-sent olarak gerçekleşirken, iki ayrı projede ise eksi fiyat oluştu.
Aksaray-Kırşehir-Nevşehir bölgesinde 60 MW’lık kapasite için yapılan yarışmayı RES Anatolia şirketi kilovat-saat başına verdiği – 1,15 dolar-sentlik fiyat ile kazanırken, Esengüç Enerji Yatırım A.Ş. ise Kayseri-Niğde bölgesinde 15 MW’lık proje geliştirme hakkını – 0,01 dolar-sent/kWh’lik teklifi ile kazandı.
80 MW’lık Kayseri-Niğde bölgesinde 65 MW’lık proje geliştirme hakkı ise kilovat-saat başına verdiği 2,90 dolar-sentlik teklif ile Enerjisa şirketinin oldu.
Adana bölgesi için açıklanan 120 MW’lık kapasiteyi dört ayrı firma kilovat-saat başına verdikleri 4,74 dolar-sent ile 5,12 dolar-sent arası fiyatlar ile paylaşırken, 60 MW’lık Ankara-Kırıkkale-Çankırı bölgesinde gerçekleştirilecek iki proje için kazanan teklifler 4,18 ve 4,19 dolar-sent/kWh oldu.
‘’Eksi fiyat yerlileşmenin önünü kesebilir’’
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, TÜREB tarafından yarışma sonrası yayınlanan basın açıklamasında ilk günkü yarışmada netlik kazanan projelerin yatırım büyüklüğünün 450 milyon doları bulacağına ve yatırımların yaklaşık olarak 3 yıl sürecek önlisans, lisans ve inşaat izin süreçlerinin ardından hayata geçebileceğine dikkat çekti.
Ataseven bu yatırımların Türkiye için daha faydalı hale gelmesi için ‘’daha çok yerli, daha çok yenilenebilir’’ hedefinin de unutulmaması gerektiğini de belirtirken, eksi fiyat teklifinde bulunan firmaların yerli katkıdan faydalanamayacakları için yurtdışı Eximbank kredilerine yöneleceklerini, bunun ise rüzgar enerjisi sanayisinde yerlileşmenin önünü kesebileceği değerlendirmesinde bulundu.
280 proje yarışıyor
Yarışma süreci 22 Haziran 2017 günü Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bölgelerinde 170 MW, 23 Haziran 2017 günü ise Sivas, Tokat, Ordu ile Bilecik-Eskişehir-Kütahya bölgelerinde 220 MW’lık kapasite tahsisi için devam edecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 24-30 Nisan 2015 tarihleri arasında 3.000 MW’lık yeni rüzgar enerjisi yatırımı için gerçekleştirilen başvuru sürecinde kuruma toplam güçlerinin 42.273,65 MW olması planlanan 1.096 rüzgar enerjisi projesi için ön lisans başvurusunda bulunulmuştu.
710 MW’lık ilk etapta ise toplam kurulu güçlerinin 10.005,2 MW olması planlanan 280 proje yarışıyor.
İki proje için eksi fiyat teklif edildi
Eksi fiyat uygulaması ise Mayıs ayının ilk yarısında bu yarışmalar için hazırlanan yarışma yönetmeliği ile Türkiye’nin elektrik mevzuatına girmişti.
Yönetmeliğin 4. Maddesinin 3. fıkrasına göre yatırımcılar yarışmalarda sıfır veya başlangıç değeri – 0,01 ABD Doları-sent/kWh olmak kaydıyla eksi sayı şeklinde sıfırdan küçük rakamlar da teklif edebiliyorlar.
Böyle bir fiyat teklif veren yatırımcılar, projelerinde üretecekleri elektrik için alım garantisi elde edememenin dışında, yarışmada teklif ettikleri fiyatın mutlak değerinin aylık net elektrik enerjisi üretimi ile çarpılması sonucu bulunan Katılım Bedeli’ni piyasa işletmecisine ödemek ile yükümlü olacaklar.
Bu ödeme üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak kaydıyla ve tüm tesisin geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren on yıl süreyle aylık olarak yapılacak.