Rüzgar Yatırımcılarından YEK Tasarısına İtiraz

RESYAD’a göre Rüzgarda 6,5 avro/sent rüzgar enerjisi yatırımlarını durmasına neden olur

22 Haziran 2010

Zaman

Yenilenebilir Enerji Kanunu Tasarısı’nın son haline göre rüzgârdan elde edilen elektriğe kilovatsaat başına 5,5 yerine 6,5 Euro/cent fiyat verildi. Bu rakam jeotermalde 8, solarda 13 ve biyogazda 14 cent oldu. Rüzgâr yatırımcıları, Enerji Bakanlığı’na ‘6,5 cent bizi batırır, yatırımları durdurur’ diyen yazılı mesaj gönderdi. Rüzgâr, güneş ve jeotermal gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek elektriğe verilecek teşvikli alım fiyatı netlik kazandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni kanun teklifiyle rüzgâra verilen birim fiyat kilovatsaat (kWh) başına 5,5 centten 6,5 Euro/cent’e çıkarıldı. 1 centlik artış yatırımcıların tepkisine neden oldu ve sektör temsilcileri ‘batarız’ mesajıyla yazılı olarak Enerji Bakanlığı’na başvurdu. Yeni tasarıda jeotermal enerjiye 8, hidroelektriğe 5,5, güneşe 13 cent ve biyokütle (çöp gazı dahil) dayalı üretime de 14 Euro/cent birim fiyat verilecek.

Rüzgâr yatırımcılarının merakla beklediği ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ayrıntıları netleşti. Daha önce Meclis’te yasalaşması beklenirken son anda geri çekilen teklifin son hali yatırımcıları memnun etmedi. Memnuniyetsizliğin temelinde yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilecek elektriğe verilecek birim fiyatın yetersizliği geliyor. Meclis’te muhalefetin de desteğini alan, fakat son anda geri çekilen eski tasarıda, rüzgâr yatırımları için 8 cent, hidroelektrik için 7, güneşe 25, biyokütle ve çöp gazına 14 cent teşvik veriliyordu. Yeni hazırlanan kanun teklifinde ise teşviklerden sadece biyokütle üretimi aynen korunurken, diğer kaynaklara verilen birim fiyatlar düşürüldü.

Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD), yeni kanun teklifinin ortaya çıkmasıyla birlikte Enerji Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Dernek yönetimi, resmi bir yazıyla Bakan Taner Yıldız’dan daha önce kendi imzasının da bulunduğu teklifin Meclis gündemine getirilmesini istedi. Başkan Salahattin Baysal, mevcut kanunda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilecek elektiriğe 5-5,5 cent arası bir fiyatın söz konusu olduğuna vurgu yaparak, “Geçmişe yönelik bakılsın, hiçbir yatırımcı ürettiği elektriği bu fiyattan satmamıştır, satamaz. Niye satamıyor bunun sorgulanması lazım. Sayın Bakan’dan bu durumu incelemesini talep ediyoruz.” dedi.
Salahattin Baysal’a göre 6 Haziran 2009’da sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın imzasının bulunduğu YEK (Yenilenebilir Enerji Kanunu) tasarısında yer alan teşviklerin dikkate alınması gerekiyor. Burada rüzgâra 8 cent fiyat veriliyordu. Baysal aksi halde, sektörde toplu iflasların olacağını ve yeni yatırımların da duracağını ifade etti. Megavat yatırım maliyeti 1,1-1,4 milyon Euro olan rüzgâr enerjisi projelerinde geri dönüşüm süreleri uzadı ve teşvikten uzaklaşıldı.

Yeni kanun teklifiyle YEK teşvikinden faydalanacak yatırımcıların her yıl en geç 31 Ekim tarihine kadar EPDK’ya başvuru yapmaları gerekiyor. Teklif, teşviklere de kısıtlama getiriyor. Buna göre 31 Aralık 2015’ten önce işletmeye giren YEK tesisler güneş enerjisi hariç 10 yıl teşvikten faydalanabilecek. Güneşte ise 31 Aralık 2012’den önce işletmeye girenlere 15 yıl, bu tarihten sonra işletmeye girecek olanlar içinse her yıl birim fiyat Bakanlar Kurulu kararıyla en fazla yüzde 8 olmak üzere azaltılarak uygulanacak.